Hlavní obsah

U Ostravy přistál letoun F-35, jedno z hlavních lákadel Dnů NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

První bojový letoun páté generace F-35 Lightning II přistál v pátek hodinu po poledni na letišti v Mošnově u Ostravy. Stroj italského letectva, který je ve střední Evropě k vidění poprvé, bude hlavním lákadlem letošních Dnů NATO v Ostravě, které se na Letišti Leoše Janáčka konají v pátek a v sobotu.

Letadlo Lockheed F-35 Lightning přiletělo do OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Jde o historickou událost nejenom pro mošnovské letiště, které se stalo vůbec prvním v zemích V4, kde přistál letoun páté generace,” tvrdí Zbyněk Pavlačík, předseda organizace Jagello 2000, která akci pořádá.

„Že je páté generace, znamená, že je výrazně vyvinutější než jeho předchůdci, jednak co se týče ochranných prostředků, je to i avionika, systémy, které je schopen nést. Je to o generaci výš, než jsou dnes například naše letouny Gripen,” dodal Pavlačík.

Letoun F-35 je neviditelný pro radary a má vysoké manévrovací schopnosti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Letadlo Lockheed F-35 Lightning přiletělo do Ostravy.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Loni se pro veřejnost konat nemohly, letos to ale situace umožňuje, a tak akce přivítá vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky ze 17 zemí světa.

V letech 2018 a 2019 akci navštívilo více než 200 tisíc lidí, letos je počet návštěvníků omezen na 40 tisíc na každý den.

Kvůli kontrole počtu lidí si přitom letos návštěvníci musí předem pořídit vstupenky, které jsou sice nadále zdarma, ale lidé musí zaplatit 15 korun jako servisní poplatek.

Musí rovněž mít potvrzení o bezinfekčnosti jako na každou jinou hromadnou akci.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

F-35 Lightning II

Reklama

Výběr článků

Načítám