Hlavní obsah

V Moravskoslezském kraji se jedná o středopravicové koalici

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Velká radost panovala v sobotu večer ve volebním štábu hnutí ANO v Ostravě. Volební lídr a současný rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák neskrýval radost nad tím, že se jim podařilo s převahou volby vyhrát a navíc zničit koalici sociálních demokratů s komunisty.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Lídr krajské kandidátky Ivo Vondrák s manželkou, vlevo je předseda krajské organizace hnutí Josef Bělica s manželkou si připíjejí na vítězství strany v krajských volbách v moravskoslezském kraji.

Článek

„Připijeme si šampaňským, abychom tu celoroční práci završili. A před námi je další náročná práce, musíme dál táhnout za jeden provaz,“ usmíval se kandidát na budoucího hejtmana Moravskoslezského kraje.

„Já jsem člověk, který se cítí být spíše ve středu. A jako akademik jsem na to velmi hrdý. Myslím si proto, že se krajská koalice dá sestavit směrem doprava. Třeba podobně, jak funguje na ostravském magistrátě: tedy ANO, KDU-ČSL a ODS,“ sdělil Právu Vondrák.

Dodal, že je moc důležité, aby se to podařilo. „Souhra kraje s krajským městem je klíčová, protože přece jenom ty kompetence kraje a obcí jsou poměrně hodně rozčleněny, takže si myslím, že tato spolupráce bude velmi důležitá. Ale samozřejmě nejde jenom o Ostravu, já pevně věřím, že se domluvím i s ostatními obcemi,“ upozornil lídr ANO.

Koaliční vyjednávání už se rozběhla

Podle volebního lídra KDU-ČSL Lukáše Curyla se v sobotu večer již koaliční vyjednávání rozběhla. „Ano, je to tak, jednáme s hnutím ANO o středopravicové koalici. Je to přirozené, protože levice propadla, u voličů ztratila důvěru. My bychom koalici vytvořili s ANO a ODS,“ řekl Právu Curylo s tím, že už se i setkali.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

„Zatím to byly informativní schůzky ohledně našich volebních programů, jestli se protínáme, nebo neprotínáme. Jednali jsme i o našich volebních prioritách a samozřejmě i o nějakých našich představách obsazení rady kraje. Uvidíme, jednání budou pokračovat,“ líčil Curylo.

Podle Vondráka by tato nová středopravicová koalice mohla Moravskoslezský kraj posunout k něčemu novému. „A ne jen k tomu, že se někde něco bude dávat zadarmo. Ale jak říkám - v politice nikdy neříkej nikdy. Uvidíme, jak vše dopadne,“ shrnul kandidát na moravskoslezského hejtmana.

Podle propočtů by ANO, lidovci a ODS získali v krajském zastupitelstvu celkem 36 z 65 křesel. Další mandáty mají ČSSD, komunisté a Koalice SPD a SPO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám