Hlavní obsah

V Mezné nám šlo o život, popsal velitel zásahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Mezná u Hřenska se v noci na úterý ocitla v zajetí plamenů, které zachvátily národní park České Švýcarsko. Hasič Jan Masojídek chtěl jako velitel zásahu domy v osadě ochránit od plamenů za každou cenu. Jemu a jeho mužům se to ale úplně nepovedlo. Živel zvítězil.

Foto: Hasičská záchranná služba

Požár v NP České Švýcarsko.

Článek

„Nic podobného jsem nezažil, šlo nám všem o život,“ vysvětlil ve středu Právu, proč musel hasiče ze zásahu stáhnout a obec nechat plamenům.

„Ten zmar a beznaděj, že se nám nepodařilo úkol dokončit a stavení ochránit, jsou nepopsatelné. Nic jiného jsme ale v danou chvíli nemohli dělat, měli jsme na výběr mezi životem a smrtí,“ poznamenal zkroušeně.

Ten oheň byl tak silný, že nám pod nohama hořely hadice. Hrůza
Jan Masojídek, hasič

Hasiči měli zmapované, že se oheň šíří rychlostí až 200 metrů za hodinu, obyvatelé Mezné byli v té době již evakuovaní.

Bojíme se, plameny jsou stále na dohled

Domácí

„Bylo rozhodnuto o požární obraně, protože se jednalo o korunový požár, který není možné hasit v lese ze země. Letecké kapacity na rozsah požáru nestačily a začalo se stmívat, to už se pak nelétá,“ řekl Masojídek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve středu se hasičům v Českém Švýcarsku podařilo zastavit šíření plamenů.Video: Reuters

Hasiči se připravovali na zásah dál od obce, jejich plány ale zhatil silný vítr.

„Vytvořila se turbulence, kdy požár během chvíle vystoupal do výše několika desítek metrů a v úrovni vzrostlých stromů se na nás valila ohnivá stěna. Na obec se snesl silný dým plný žhavých zbytků jako listí, jehliček, větviček,“ popsal vývoj zásahu jeho velitel.

Ohořelá postel, z trosek domu stoupá dým. Zkáza v uzavřené zóně v Mezné

Krimi

Masojídek popsal, že neměl pro všech až 200 hasičů od­povídající dýchací techniku.

„Přesto jsme byli odhodlaní pokračovat. Když pak ale přišla další vlna, musel jsem nekompromisně rozhodnout o opuštění pozic, neboť životy lidí mají pochopitelně přednost,“ řekl.

Tři domy shořely

Hasiči živlu ustoupili, seskupili se pod obcí a vyčkali, až se vítr utišil a vyčistil se vzduch.

Zásah hasičů v obci MeznáVideo: Jakub Bartosz, Novinky

„Hned jak to šlo, tak jsme najeli zpátky do obce a hasili, co požár způsobil. Přestože to furt bylo ohnivé peklo, tak jsme tam zasahovali. Bohužel se nám nepodařilo uchránit pár domů,“ poznamenal smutně. V Mezné shořely tři domy, další dva oheň poškodil.

Hranice požáru v Českém Švýcarsku se daří držet na ploše 1000 hektarů

Domácí

„Nikdo z nás něco podobného nezažil. Šlo nám o život. Ten oheň byl tak silný, že nám pod nohama hořely hadice, hořelo prostě všude, nedalo se dýchat. Hrůza,“ doplnil.

Zasahující hasiči měli podle něj po otřesném zážitku smíšené pocity.

„Jsme jen lidé, někteří měli pochopitelně strach se na místo vrátit a požár dohasit. Nicméně se všichni zachovali jako profesionálové a poslechli velení. Hasiči často fungují jako roboti a při tomto mimořádném zásahu tak fungovali,“ pochválil mužstvo Masojídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám