Hlavní obsah

V Madridu začal klimatický summit OSN, mluvit bude i Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V hlavním městě Španělska v pondělí začal 25. summit OSN o změnách klimatu, takzvaný COP25. Do Madridu dorazil i premiér Andrej Babiš (ANO), který vystoupí s projevem.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Návštěvníci při vstupu na summit COP25 v Madridu

Článek

Summit, jehož hlavním tématem je snižování emisí oxidu uhličitého, se koná v obrovském areálu na výstavišti v Madridu a potrvá do 13. prosince. Český premiér odletí zpět do České republiky ještě v pondělí večer.

Konference se koná pod heslem „Time for action“, tedy že je čas jednat ohledně globálního oteplování a ochrany klimatu. Babiš vystoupí s krátkým projevem, ve kterém chce mluvit o tom, jak Česko bojuje proti klimatickým změnám.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Premiér chce zdůraznit, že Česká republika bere ochranu životního prostředí zodpovědně, ale podle něj by se do snižování uhlíkových emisí měl zapojit celý svět, ne jenom Evropa. Konference se účastní i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Babiš dlouhodobě zdůrazňuje, že klima je důležité téma, ale nesmí se dostat do pozice nějakého náboženství. Tento postoj zastával i na posledním klimatickém summitu OSN, který se konal letos v září.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Generální tajemník OSN Antonio Guterres se švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou na zářijovém summitu OSN

Vystoupit má i aktivistka Greta

Kvůli ochraně životního prostředí v posledních měsících protestují miliony mladých lidí, které inspirovala šestnáctiletá aktivistka ze Švédska Greta Thunbergová. Ta se má konference v Madridu také zúčastnit, není ale jasné, jestli ji stihne.

Summit se měl totiž původně konat v Chile, kam se švédská aktivistka chtěla doplavit na jachtě. Jihoamerická země ale na poslední chvíli pořadatelství zrušila kvůli protivládním demonstracím, což Gretě zkomplikovalo plány. Na jachtě se plaví z toho důvodu, protože podle ní je létání neekologické.

Reklama

Výběr článků

Načítám