Hlavní obsah

V lokále v Poděbradech se kouřilo. Je tu soukromý kuřácký klub z Wyomingu, hájila se hostinská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do jednoho z lokálů v Poděbradech zavítali pracovníci hygienické stanice a nestačili se divit. V podniku byly na stolech popelníky a dva hosté spokojeně pokuřovali cigarety. Inspektoři to vyhodnotili jako porušení zákazu kouření ve vnitřních prostorách stravovacích služeb, za což udělili pokutu 25 tisíc korun. Hostinská marně namítala, že se jedná o soukromý kuřácký klub.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hostinská úředníkům dokazovala, že podnik nebyl volně přístupnou provozovnou stravovacích služeb, ale soukromým klubem s přístupem jen pro členy.

Jako podnájemce tam totiž podle ní působila společnost Smokers‘ club – Association of tobacco lovers LLC, tedy volně přeloženo Kuřácký klub - Sdružení milovníků tabáku, se sídlem ve městě Sheridan, stát Wyoming, Spojené státy americké. Žena také namítala, že členům klubu pouze poskytovala cateringové služby podle své nabídky a za ceny obvyklé.

Stěžovatelka se jako skutečná provozovatelka stravovacích služeb pokusila vyvázat ze zákonné regulace
Nejvyšší správní soud

Jelikož hygiena na tyto argumenty neslyšela, rozhodla se hostinská bránit žalobou. U pražského krajského soudu ale nepochodila. „Soud považoval pronájem prostor soukromého klubu i cateringovou smlouvu za účelové úkony, kterými se stěžovatelka jako skutečná provozovatelka stravovacích služeb pokusila vyvázat ze zákonné regulace,“ konstatovali soudci.

Jihofrancouzská Nice zakáže kouření na všech veřejných plážích

Cestování

Ani to nebyl konec sporu, žena totiž podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. „Na soukromý klub, který není provozovnou stravovacích služeb a není veřejně přístupný, se zákaz kouření nevztahuje. Členové klubu dobrovolně souhlasili s tím, že se budou scházet ve vnitřních prostorech na soukromých akcích, a současně očekávali, že se v nich bude kouřit. Jeho provozem nebyli negativně ovlivněni mladiství ani jiné třetí osoby,“ stálo mimo jiné ve stížnosti.

Soud: Běžné restaurační zařízení

U senátu v čele s Radanem Malíkem ale hostinská nepochodila. „Podle protokolu o kontrole i fotodokumentace působil prostor jako běžné restaurační zařízení, předně díky vývěsním štítům, uspořádání interiéru či nabídce občerstvení. Vstupní dveře nebyly označeny nápisem povolujícím vstup pouze členům klubu a příchozí osoby nemusely předložit členskou legitimaci ani sdělit své osobní či jiné údaje pro ověření členství,“ zrekapitulovali soudci.

Anketa

Byli byste pro zrušení zákazu kouření v restauracích?
Ano
50,1 %
Ne
49,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20668 čtenářů.

„Tento prostor byl volně přístupný komukoli z veřejnosti. Stěžovatelka v něm nabízela občerstvení, které prodávala zákazníkům k přímé spotřebě, a všichni hosté bez ohledu na členství jej využívali a byli v něm vystaveni účinkům kouření v souvislosti s požíváním jídla a nápojů,“ připomenul soud.

Z toho podle soudu plynulo, že debata o tom, zda šlo o provozovnu stravovacích služeb, nebo soukromý klub s cateringovými službami, je zcela bezpředmětná.

Neobstála ani námitka, že provozovatelkou klubu byla dle podnájemní smlouvy ve skutečnosti společnost Smokers‘ club. „Soukromoprávním ujednáním se nelze vyvázat z deliktní odpovědnosti za porušování veřejnoprávní povinnosti,“ zakončili soudci.

Spor není podle českého zastoupení Smokers‘ clubu u konce. Příznivci tabáku se totiž hodlají obrátit na Ústavní soud.

Nesouhlasně zírejte na bezohledné kuřáky, vyzval Hongkong ve snaze omezit kouření

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám