Hlavní obsah

Nesouhlasně zírejte na bezohledné kuřáky, vyzval Hongkong ve snaze omezit kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkong pokračuje ve své snaze vytvořit město, kde se vůbec nebude kouřit. Se svou troškou do mlýna nyní přišel tamní ministr zdravotnictví Lo Čchun-mau, který vyzval obyvatele, aby nesouhlasně zírali na kuřáky, kteří si zapálí na místech, kde je kouření zakázáno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kouření může poškozovat zdraví nás všech, uvedl Lo Čchun-mau svůj příspěvek minulý pátek na zdravotnické konferenci. Informoval o něm server stanice Sky News.

„Když uvidíme kuřáka v nekuřácké zóně, tak i když není na blízku policie, můžeme na něj zírat,“ uvedl Čchun-mau. „Když si někdo vytáhne cigaretu v restauraci, každý na něj může zírat. Nevěřím, že by se ta osoba odvážila něco udělat, když na ni budou jednoduše zírat,“ rozvedl svou myšlenku.

Lo Čchun-mau by rád vytvořil ve městě nekuřáckou kulturu. Ve své argumentaci použil příměr s frontami na MHD. „Vezměte si třeba fronty na autobus. Nikdo neříká, že je potřeba zákon na to, aby lidé stáli ve frontě,“ uvedl ministr zdravotnictví.

„Naše společnost je schopná vytvořit kulturu, kde se lidé podřídí tomuto pravidlu stání ve frontách. Doufám, že celá společnost dokáže vytvořit i nekuřáckou kulturu,“ dodal.

Sledování kamerami i nové zákony

Kdyby to nestačilo, Lo Čchun-mau ujistil, že kromě toho budou úřady používat technologie na rozpoznávání obličejů z bezpečnostních kamer, aby identifikovaly ty, kteří budou kouřit na místech, kde je kouření zakázáno.

Nekuřácké zóny jsou v Hongkongu zavedeny v restauracích, zaměstnáních, vnitřních veřejných prostorech a v některých venkovních prostorech. Porušení zákazu je trestáno pokutou ve výši 1500 hongkongských dolarů (zhruba 4000 korun).

Už minulou středu ale hongkongská vláda projednávala zpřísnění protikuřáckých zákonů. Jedním byl zákaz nákupu tabákových výrobků lidem narozeným po určitém datu. Podobný zákon schválil Nový Zéland, kde si cigarety nemohou nikdy koupit lidé narození po roce 2008 (ani když dosáhnou plnoletosti).

Vláda by rovněž chtěla zvýšit daň na výši 75 procent ceny krabičky. V Česku je výpočet daně složitější, ale pohybuje se okolo 76 až 90 procent za krabičku.

Nikdy není pozdě. Nejstarší muž světa chce ve 114 letech seknout s cigaretou

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám