Hlavní obsah

Jihofrancouzská Nice zakáže kouření na všech veřejných plážích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihofrancouzská Nice zatrhne do léta příštího roku kouření na všech svých sedmnácti plážích. Rozhodnutí oznámil starosta Christian Estrosi. Dosud takový zákaz platí jen na pěti místech tohoto bezmála 350tisícového města na Azurovém pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Pláž bez tabáku - tyto nápisy se do léta objeví v Nice na celém pobřeží

Článek

„Můj cíl je dvojí: chránit zdraví obyvatel Nice a také životní prostředí,“ uvedl Estrosi podle listu Le Figaro. Dodal, že každý rok lidé v ulicích pátého největšího francouzského města odhodí na zem 150 milionů nedopalků a že tento nešvar představuje „velký zdroj znečištění“.

S bojem proti cigaretám začala Nice už v roce 2012, když radnice zakázala kouření na jedné oblázkové pláži. Poté opatření rozšiřovala a v létě roku 2024 už nařízení bude platit na celém veřejně přístupném pobřeží města.

Radnice se k tomuto kroku odhodlala ve spolupráci s místní pobočkou Ligy proti rakovině a její novou prezidentkou v regionu Alpes-Maritimes Laurence Cressin-Bensaovou. Kouření na plážích zakázala i některá další francouzská města.

Dojde i na plasty

Nice chce jít příkladem jako bojovník proti kouření a nedopalkům i proto, že v roce 2025 bude hostit summit OSN o ochraně oceánů. Do té doby hodlá město podle Estrosiho docílit i stavu, kdy bude „zcela bez plastů“. „Jen na plážích každý den nasbíráme v Nice 2,4 tuny plastů,“ argumentoval starosta podle listu Nice-Matin.

Vedení města už v tomto ohledu podniklo rozsáhlé změny ve školních jídelnách. Na řadě jsou prý restaurace, farmářské trhy, obchody a také pořádání akcí, včetně demonstrací.

Francouzský skiareál jako první v Evropě zakázal kouření na sjezdovkách

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám