Hlavní obsah

Do hor se vrací zima. V Krkonoších v noci mrzlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Krkonoších se v noci na neděli po předchozí silné oblevě ochladilo a teploty klesly pod bod mrazu. Na hřebenech hor bylo ráno kolem minus dvou stupňů, slabý mráz byl i v údolích. Silný vítr navíc opět omezil provoz lanovky na Sněžku.

Foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Ilustrační foto

Článek

Na hřebenech Krkonoš je 90 až 110 centimetrů sněhu a v lavinových katastrech Krkonoš platí nejnižší, první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice.

„Po oteplení a dešti se na horách opět ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta. Avšak pod krustou je sníh mokrý až podmáčený. Voda ze sněhové pokrývky pomalu odtéká,“ uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Silný vítr v neděli opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Mimo provoz byl kvůli větru i v sobotu, uvedli provozovatelé lanovky, horská služba a meteorologové.

Auto se vyplatí připravit na mrazy. Užitečný seznam, na co nezapomenout

AutoMoto

Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lidé se z Růžové hory na Sněžku mohou vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Lanovka na Sněžku je v silvestrovský den v provozu od 08:00 do 18:00. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil.

Na vrcholu Sněžky byly v neděli dopoledne minus tři stupně Celsia a vítr měl rychlost přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky byla pocitová teplota kvůli silnému větru výrazně nižší, a to kolem minus 12 stupňů.

Lanovka Labská stále mimo provoz

Ve Špindlerově Mlýně se zatím nerozjela lanovka Labská, na jejíž sdělovací kabel spadl strom. „Děláme vše pro to, abychom lanovku i sjezdovku uvedli co nejdříve do provozu. V opravách budeme pokračovat a v následujícím týdnu se pokusíme lanovku zprovoznit,“ uvedl špindlerovský skiareál. Podle původních plánů měla lanovka začít jezdit 28. prosince.

V Krkonoších jsou v provozu všechna hlavní lyžařská střediska. Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno přes 21 kilometrů sjezdovek s 50 až 100 centimetry sněhu, jezdí pět lanovek a šest vleků. V krkonošském SkiResortu Černá hora – Pec mají lyžaři v šesti středicích k dispozici téměř 35 kilometrů sjezdových tratí obsloužených sedmi lanovkami a 30 vleky.

Obleva silvestrovské hosty neodradila. Horské hotely hlásí plno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám