Hlavní obsah

V domovech seniorů na Vysočině bude úřadovat doktor z obrazovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Pobytová sociální zařízení na Vysočině už letos začnou testovat nepřetržitou službu lékaře z obrazovky, takzvanou telemedicínu. Moderními technologiemi tak chtějí odbourat nedostupnost přetížených praktických lékařů i zbytečné výjezdy záchranné služby.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

V Domově se zvláštním režimem Nové Syrovice na Třebíčsku žije 88 klientů, na jejichž zdravotním stavu se podepsala závislost na alkoholu. Většinu z nich trápí řada nemocí. „Praktického lékaře tu máme na smlouvu jeden den v týdnu,“ popsal současný stav ředitel zařízení Vladimír Frič situaci, kterou zná většina domovů.

Jenže zdravotní komplikace na ordinační hodiny nečekají. Při náhlých potížích tak personál raději volá záchranku. „To, co řešíme s rychlou, z 80 procent odpadne,“ domnívá se ředitel Frič.

„Jsou časy, kdy se doktorovi nelze dovolat, a v noci ho ani budit nechcete,“ doplnila hlavní sestra domova Hana Dostálová. Do pilotního testování chystaného projektu se tak přihlásili rádi, slibují si od něj uklidnění – pro sebe i pro klienty.

Telemedicína: šetří čas, zlepšuje prevenci a nemocným i lékařům usnadňuje život

Zdraví

Lékař i pacient na obrazovce

„Lékař v telemedicínském centru komunikuje s personálem přes obrazovku. Díky sdílení zdravotní dokumentace zná anamnézu a je schopen na základě nějakých projevů a věcí, které vidí z monitoru, posoudit stav pacienta,“ přiblížil představu o chystané novince hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

Jak hejtman doplnil, zaměstnanci dotčeného zařízení budou mít k dispozici diagnostický přístroj, kterým provedou potřebná vyšetření, jejichž výsledky lékař pro rozhodnutí potřebuje. „Pak bude schopen prostřednictvím e-receptu okamžitě medikovat, nebo řekne ne, to je na návštěvu odborného lékaře, anebo rovnou vyzve k přivolání záchranné služby,“ popsal hejtman, sám dříve ředitel domova pro seniory.

„Tipuji, že až třicet procent případů, v nichž klienta odveze záchranka do nemocnice, by mohlo v zařízení zůstat,“ uvedl ředitel dalšího ze zapojených domovů pro seniory, Onšov na Pelhřimovsku, Petr Krčál. Právě domovů pro seniory je mezi pěti zařízeními, která čekají na účast v testu, většina.

Kraj se chystá k posuzování nabídek

„My jsme si prošli obdobím, kdy jsme pro klienty nemohli praktického lékaře sehnat, a byl to velký problém,“ upozornila ředitelka třebíčského Domova seniorů Koutkova – Kubišova Kamila Krupičková, že dostat k přetíženým praktikům do kartotéky naráz vyšší desítky klientů je prakticky bez šance. „Všichni praktici doporučovaní pojišťovnou se nám omlouvali,“ vzpomněla na horké chvilky.

„Roční pilotní projekt bychom rádi spustili od letošního druhého pololetí. Do té doby musíme vysoutěžit dodavatele diagnostických přístrojů, aplikace na sdílení zdravotní dokumentace i firmu, která zabezpečí lékaře,“ uvedl radní kraje pro sociální věci Jan Tourek (KDU-ČSL). Posuzovat nabídky, zatím bez ceny, začne kraj už v příštím týdnu.

Sympatie vyvolává záměr i mezi praktickými lékaři. „Obecně jde pokrok kupředu, máme elektronické recepty, elektronické neschopenky. Parametry tohoto projektu neznám, ale bude-li to dobře postavené, může to prospět,“ usoudil třebíčský praktik Boris Hronza.

Výzkum odkryl skutečné požadavky českých pacientů na telemedicínu

Domácí

Reklama

Související témata:
Telemedicína

Výběr článků

Načítám