Hlavní obsah

V domácím násilí stále častěji figurují výhrůžky zastřelením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmatřicetiletou Alenu její manžel Karel poprvé uhodil, když neuklidila věci ze zahrady, jak jí nařídil. Nebylo to naposledy. Zanedlouho ji před jejich sedmiletou plačící dcerou zbil tak, že ztratila vědomí. Pak začal na noční stolek pokládat pouzdro od pistole.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv podnikatel a vysokoškolák Karel nikdy manželku zbraní přímo neohrožoval, odborníci tvrdí, že zejména ty střelné se v rukou domácích násilníků objevují čím dál tím častěji.

„Dá se mluvit o novém trendu. Dřív násilníci používali nůž, nyní se počet výhrůžek střelnou zbraní u domácího násilí skutečně zvyšuje,“ uvedla pro Novinky Zdena Prokopová, spoluzakladatelka centra ROSA, které už 31 let poskytuje útočiště ženám ohroženým domácím násilím.

Čísla, které má k dispozici, hovoří jasně: ROSA přijala za loňský rok celkem 332 žen, které musely uprchnout od násilníka. „V téměř polovině případů jim někdo vyhrožoval zabitím. Se zbraní to bylo u čtyřiačtyřiceti procent našich klientek,“ uvedla Prokopová, přičemž ještě před patnácti lety byly takových případů maximálně jednotky.

Dřív se jednalo hlavně o nůž, nyní už dominují střelné zbraně
zdena Prokopová, ROSA

Brutalita napadení roste. „Častěji se objevuje znásilnění partnerky, což zažila třetina našich klientek. Ve třetině případů také násilník vyhrožoval, že spáchá sebevraždu, což je významný rizikový faktor pro zabití oběti,“ upozornila Prokopová. V Česku jsou čím dál tím častější případy podobné nedávné tragédii z Hořovic, kde muž zavraždil svou ženu, dvě děti a sám si pak vzal život.

Agresoři často vztahují ruku na těhotné ženy i na své děti. „Třetina klientek zažila násilí v těhotenství. Nárůst je už několik let alarmující. Jejich děti se pak rodí předčasně a mohou mít problémy, protože trauma matky se v těhotenství přesune na dítě,“ uvedla ředitelka organizace ROSA Marie Vavroňová.

K případu trojnásobné vraždy ženy a dvou dětí policie mlčí

Krimi

„Přijímali jsme do azylového domu matku s dvanáctiletým chlapcem. Otec mu zlomil rameno, když matku bránil,“ vzpomněla Prokopová. „Jiná holčička musela volat policii, když otec před jejíma očima matku znásilňoval,“ uvedla.

Násilníci s vysokoškolským diplomem

Osobní zkušenosti klientek podle ní vyvracejí mýty, které se okolo domácího násilí rojí. „Lidé si myslí, že se násilí na ženách dopouštějí hlavně nevzdělanci. Opak je pravdou. Mezi muži, kteří se dopouštějí závažného a promyšleného násilí, dominují vysokoškoláci,“ řekla Prokopová. Rovněž oběť násilí nemusí vypadat jako zlomená, ustrašená žena. „Obětí násilí se mohou stát i ženy, které navenek působí sebevědomě. Většina našich klientek má vysokoškolské vzdělání. Věk ani vzdělání nehraje roli.“

Jen osm procent z napadených žen se podle Prokopové obrátí na policii. „To je všeobecná statistika, u našich klientek to byla zhruba třetina. Jen ve třinácti případech ze sta ale došlo k vykázání násilníka a jen v šesti se situace řešila jako trestný čin,“ uvedla Prokopová. „Klientky mají pochybnosti, zda má cenu policii volat. My říkáme, že určitě ano. Můžete tak předejít závažné situaci,“ řekla.

Centrum ROSA má nově k dispozici dva krizové byty, v nichž se nachází patnáct lůžek pro zvlášť ohrožené ženy. Provozuje také utajený azylový dům a bezplatnou linku 800 60 50 80.

Známý rapper napadal ženy v Praze. Soud mu dal podmínku a poslal ho na léčení do ústavu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám