Hlavní obsah

V ČSSD se překřikují tři skupiny

Právo, Karolina Brožová

Tytam jsou doby, kdy byla ČSSD rozeklaná na dva tábory kolem Michala Haška a předsedy Bohuslava Sobotky. Nyní je skupin uvnitř strany víc. Jednu vytvářejí příznivci Sobotky, druhou podporovatelé Miloše Zemana, kam patří třeba jihočeský hejtman Jiří Zimola a poslanec Jeroným Tejc, a třetí idealisté kolem odcházejícího ministra Jiřího Dienstbiera. Sobotka už toho má dost a tvrdí, že jeho odpůrci nemají odvahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v pražském Kongresovém centru

Článek

„Zimola s Tejcem evidentně nemají odvahu kandidovat do čela ČSSD, tak už by konečně měli přestat v médiích pomlouvat vlastní politickou stranu a měli by se raději věnovat plnění našeho programu a práci pro voliče,“ napsal Právu.

„Dienstbier mu byl po puči dobrý“

Jihočeský hejtman nedávno navrhl rozdělit funkci premiéra a předsedy strany – Sobotku nechat do konce mandátu dovládnout, ale do voleb vyrazit s novým lídrem. O post se ale nikdo jiný než Sobotka nehlásí.

Tejc zase vyzval ke stranickému referendu o šéfovi strany. Do skupiny zemanovců přitom patří i ministr vnitra Milan Chovanec a bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Tábor jinak ale není jednotný. Chovanec se „nemusí“ s Tejcem, jednotně netáhnou ani se Zimolou. Nyní se dokonce dostali do sporu i Zimola s Haškem, když ho Zimola osočil, že jako šéf „zpolitizoval“ Asociaci krajů.

Jenže do Sobotky střílí nespokojenci i z názorově opačné strany, oranžové odnože Idealisté, kteří se shlukují kolem Dienstbiera. Za to, že ministra k 1. prosinci Sobotka nahradí poslancem Janem Chvojkou, Dienstbierovi příznivci na síti slibují, že premiéra už volit nebudou. Připomínají mu, že mu byl Dienstbier dobrý, když po „lánském puči“ svolal demonstrace na jeho podporu.

Jak rozhádané sociální demokraty sjednotit?

„Provedl jsem změny ve vládě, na jednání širšího vedení strany v prosinci představím nové programové priority, v primárkách vybereme silné volební lídry a na sjezdu demokraticky zvolíme vedení strany, které nás povede do sněmovních voleb,“ představil Právu svůj plán Sobotka.

„ČSSD musí být soudržná a musí se soustředit na prosazování svého sociálního programu, pracovat pro rodiny s dětmi, zlepšit zdravotnictví a životní podmínky seniorů. Pak máme šanci ANO porazit,“ dodal.

Pardubický hejtman Martin Netolický se domnívá, že věc vykrystalizuje v březnu. „Sjezd by měl být sjednocující,“ řekl Právu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc před jednáním s prezidentem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

Hejtman se řadí spíš do Sobotkova křídla, byť by osobně rád podpořil Zemana při jeho případné obhajobě prezidentského mandátu. Jenže Tejc si chce na sjezdu v Brně říct o post statutárního místopředsedy. Vyfoukl by tak post Chovancovi. O křeslo řadového místopředsedy se zřejmě přihlásí i hlasitý kritik z Ústecka, poslanec Jaroslav Foldyna.

Reklama

Výběr článků

Načítám