Hlavní obsah

V ČR přibylo 594 nově nakažených, nejméně od října

Praha

Testy v neděli potvrdily v Česku 594 nových případů covidu-19, to je nejméně od loňského 10. října. Ve srovnání s minulou velikonoční nedělí počet odhalených případů klesl o zhruba 160.

Článek

Laboratoře odhalily za uplynulý den také 114 podezření na opakovanou nákazu, podobně jako před týdnem. Také počet hospitalizovaných s prokázanou nákazou je nejnižší za poslední půl rok. Na konci víkendu bylo s koronavirem v nemocnicích 727 lidí, z toho 42 v těžkém stavu.

Počet hospitalizovaných klesá od úterý, kdy bylo v nemocnicích s koronavirem téměř 1200 pacientů a intenzivní péči vyžadovalo 65 z nich. Oproti předchozí neděli se počet pacientů snížil o víc než 200 a nemocných ve vážném stavu o skoro dvacet.

O ústupu epidemie svědčí i snižující se incidenční číslo, na 100 000 obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 128 nakažených. Nejhorší situace zůstává nadále v Praze, kde má incidenční číslo hodnotu 218. Nejnižší incidence je dál v Libereckém kraji, kde má hodnotu 96.

V poslední době se však výrazně méně testuje. V neděli laboratoře provedly zhruba 5300 PCR a antigenních testů, asi o 500 méně než před týdnem. Tak málo testů se naposledy provádělo v září 2020.

Očkovat proti covidu se v neděli nechalo 138 lidí, asi o 90 méně než před týdnem. Většina z nich si přišla stejně jako v jiné dny pro posilující dávku vakcíny. Dokončené očkování proti covidu má v ČR téměř 6,87 milionu lidí, posilující dávku dostalo více než 4,14 milionu z nich. Zájem o očkování je nyní minimální.

Od začátku epidemie před víc než dvěma lety potvrdily laboratoře téměř 3,9 milionu případů covidu. S nákazou v zemi dosud zemřelo 40 083 lidí.

Kvůli příznivé epidemické situaci už stát zrušil prakticky všechna opatření proti šíření viru. Lidé už nemusí nosit respirátory ani v hromadné dopravě, zakrývání nosu a úst zůstává povinné jen ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám