Hlavní obsah

Zemřel letos první člověk s černým kašlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V České republice zemřel letos první člověk s černým kašlem, šlo o muže z Královéhradeckého kraje ve věkové skupině 55 až 64.  O smrti muže informoval odpoledne Státní zdravotní ústav. Krajští hygienici později upřesnili, že černý kašel nebyl bezprostřední příčinou smrti.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie černého kašle

Článek

„Od začátku roku 2024 evidujeme jedno úmrtí ve věkové skupině 55-64 let,“ uvedl ústav v pravidelném reportu o černém kašli. Muž zemřel v únoru, měl i další vážná onemocnění a co se týče černého kašle, neměl příznaky.

„V sedmém kalendářním týdnu KHS Královéhradeckého kraje hlásila náhodné zjištění bezpříznakové infekce černým kašlem u polymorbidního pacienta, muže ve věkové kategorii 55 až 64 let, který 10. února 2024 zemřel. Jako příčina úmrtí byla stanovena jiná diagnóza než pertuse,“ řekla v pondělí mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Jedno úmrtí u seniora staršího 75 let zaznamenal ústav i loni.

Letos už 3101 případů

Počty nakažených černým kašlem se letos blíží historickému rekordu z šedesátých let, kdy se nemoc prokázala u 3399 lidí. Letos je to už 3101 případů. Jen za poslední týden potvrdili lékaři diagnózu u 827 lidí. Zástupci ministerstva zdravotnictví očekávají, že by se mohl růst brzy zastavit.

Téměř šedesát případů nákazy je od ledna hlášeno i u kojenců, což je nejvíce ohrožená skupina. Zejména ti, kteří ještě nebyli proti černému kašli povinně očkováni.

V nemocnici zatím končí jen malý zlomek nemocných. Jde v drtivé většině o nejmenší děti a seniory nad 75 let.

Vakcinologové proto apelují zejména na těhotné, aby se nechaly přeočkovat. Doporučeno je také překontrolovat, zda desetileté děti podstoupily poslední dávku očkování proti černému kašli, záškrtu, tetanu a dětské obrně.

Nejhorší situace je stále v Jihočeském kraji, kde je nemocných nejvíce. Následuje Středočeský kraj, Vysočina a Pardubický kraj.

V Česku se od začátku roku objevují ve větší míře i další infekční nemoci, což experti přičítají oslabené imunitě po dvouleté pandemii covidu, kdy platila přísná restriktivní opatření, ale i postupně klesající ochraně po očkování v dětských letech.

Začátkem března se potvrdilo také první letošní úmrtí na záškrt. Šlo o 82letého muže, který aktivně sportoval a netrpěl žádným jiným závažným onemocněním. K podobnému případu došlo naposledy v roce 1969.

Černý kašel nedosahuje epidemie. Léky i vakcíny jsou, ujistilo ministerstvo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám