Hlavní obsah

Zájem o přeočkování proti černému kašli stoupá, ne všichni praktici ale vakcínu mají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv se zájem o přeočkování proti černému kašli mezi dospělými zvedl, některé ordinace praktiků stále vakcínu nemají. Objednat si ji ale mohou. Pokud zájemce očkovat nechtějí, radí lékaři oslovit jiného praktika, popřípadě podstoupit přeočkování v některé z fakultních nemocnic nebo v očkovacím centru. Cena se pohybuje kolem tisícikoruny, na část lze získat příspěvek od pojišťovny.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to vždy o tom, jestli praktický lékař vakcíny objedná. Nebudu zastírat, že to nebylo vždy lehké. Občas jsou, občas nejsou. V tuto chvíli by měly být. Pokud ji lékař objedná, tak ji většinou dostane,“ řekl Novinkám praktický lékař Cyril Mucha, člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Narážel tím na velkou poptávku mezi pacienty. Přeočkování dospělých proti černému kašli, stejně jako tetanu a záškrtu, je dobrovolné a zpoplatněné. Ročně o něj projeví zájem kolem 30 tisíc lidí. Letos je to, i kvůli rekordním počtům nemocných, významně více.

„Pokud si lidé o očkování řeknou, tak má praktik v popisu práce je naočkovat,“ je přesvědčena praktička Ludmila Bezdíčková, které vakcíny dorazily už koncem minulého týdne.

Očkování u praktického lékaře je sice preferovaná, nikoliv však jediná varianta. „Je možno jít i do očkovacího centra nebo k jinému praktickému lékaři,“ upozornil Mucha. Podobně se museli lidé zařídit i za covidu.

Přijít mohou do většiny fakultních nemocnic, konkrétně do ambulancí nebo center cestovní medicíny, někde pak na infekční kliniky. Vhodné je předem se objednat, ordinační hodiny nebývají každý den a jen ve vymezený čas. Vyzývá k tomu třeba Fakultní nemocnice v Plzni.

Připravit se musí zájemci i na to, že za aplikaci a vakcínu na místě zaplatí. Ceny se mohou lišit. Očkovací centra si účtují 1290 korun, naproti tomu třeba kadaňská nemocnice žádá 936 korun. Zpětně lze u pojišťovny žádat o příspěvek několika stovek korun.

Proti černému kašli se očkuje devět týdnů po narození a následují přeočkování, poslední v 10 letech. Ta jsou daná zákonem. Dospělým se doporučuje přeočkování zhruba jednou za 15 let. Proočkovanost populace je zhruba 95 procent. Od ledna se černý kašel prokázal u více než 2200 osob. Nejnebezpečnější je nemoc pro ještě neočkované novorozence.

Dodání do týdne

Aktuálně je podle resortu zdravotnictví vakcín dostatek, desítky tisíc dávek kombinované vakcíny jsou k objednání. Důvodů, proč je některé ordinace stále nemají, může být několik.

Lékař kupříkladu neví, že musí objednat látku zvanou Adacel Polio, která byla dosud vyhrazena pro povinné očkování malých dětí. Od vakcíny pro dospělé se liší tím, že obsahuje nejen látku proti černému kašli, záškrtu a tetanu, ale i dětské obrně. Vakcíny, kterými se přeočkovávají standardně dospělí, nebudou podle odhadů dostupné minimálně do dubna. Stávající alternativa je podle vakcinologické společnosti ale stejně bezpečná a spolehlivá.

Anketa

Uvažujete o přeočkování proti černému kašli?
Ano
41,6 %
Ne
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2169 čtenářů.

Dodání pak může několik dnů trvat. Každá ordinace má svůj konkrétní den pro doručování. Pokud tedy někdo objedná ve čtvrtek a „zavážecí“ den má ve středu, musí si počkat.

Distribuční společnost Avenier prostřednictvím mluvčího Martina Nesrsty vyloučila, že by v dodávkách někoho upřednostňovali. Postupují podle data objednání.

Vakcinologická společnost zároveň apeluje na lékaře, zvlášť gynekology, aby těhotné ženy od očkování nezrazovali. „Je to nevědecké a poškozuje to těhotnou ženu i novorozence,“ stojí v doporučení. Podání ve třetím trimestru ochrání kojence, kteří jsou černým kašlem ohroženi nejvíce.

DATA: Nástup černého kašle

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám