Hlavní obsah

V Česku už je téměř 200 tisíc uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je už téměř 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, uvedl na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Vyplývá to podle něj z dat mobilních operátorů. Ke středeční půlnoci už ministerstvo vnitra vydalo více než 108 tisíc speciálních víz. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) schválil opatření, která pomohou se zvládnutím migrační vlny.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarské Krajské asistenční centrum pomoci v hokejové hale KV Arény.

Článek

Jde o prodloužení registrační lhůty ze tří dnů na třicet, pravomoc policii a hasičům k převozu uprchlíků k registraci do jiného krajského asistenčního centra a aktivaci dočasné ochrany na území ČR.

Registrační lhůta se prodlužuje na 30 dnů. Lidé z Ukrajiny nemusí svou první noc vyhledat asistenční centrum
Vít Rakušan

„Registrační lhůta se prodlužuje na 30 dnů. Lidé z Ukrajiny nemusí svou první noc vyhledat asistenční centrum. Mohou si po náročné cestě odpočinout a zjistit si, který čas je dané krajské centrum nejméně vytížené, popřípadě zajet do jiného kraje, kde je čekací doba na registraci v rámci pár minut,“ řekl Rakušan ve středu k novým opatřením.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ženu při čekání v asistenčním centru přemohla únava.

Narážel na fakt, že pražské krajské asistenční středisko v Kongresovém centru na Vyšehradě muselo v pondělí odpoledne přestat přijímat nové uprchlíky a otevřelo až v úterý ráno. Za úterý pak odbavilo 3667 lidí, zatím nejvíce za jeden den.

Mohou se přestěhovat jinam

I pro podobná vytížení vláda schválila pravomoc, která umožňuje odvážet uprchlíky z přeplněných center do jiných krajů.

Uprchlíci z Ukrajiny se budou moci hlásit na maturitní obory do 5. dubna, schválila vláda

Věda a školy

„Dali jsme policii a hasičům pro případ nutnosti možnost určit místo, ve kterém budou lidé registrovaní a mohou je tam převézt. Je to pouze pro případ, že pražské centrum bude přeplněné,“ konstatoval ministr vnitra s tím, že se jeho resort snaží nastavit logistiku tak, aby se nápor vyhnul Praze a Středočeskému kraji. Tam totiž nejvíce uprchlíků přichází.

Ve středu jsme odvezli zájemce o ubytování do Hradce Králové
Pavla Jakoubková, mluvčí hasičů

Převozy Ukrajinců již organizované byly, záleželo ale na rozhodnutí jich samotných. Nešlo ale jen o registraci. Ve středu hasiči začali odvážet část běženců z pražského asistenčního centra do jiných krajů, jelikož ubytovací kapacity v Praze a Středočeském kraji jsou vyčerpané.

„Ve středu jsme odvezli zájemce o ubytování do Hradce Králové. V úterý čtyři autobusy přesunuly další skupiny do Jihočeského kraje, Kutné Hory a Liberce,“ řekla Právu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Pavla Jakoubková.

Česká centra pro uprchlíky jsou pod náporem, dochází i ubytovací kapacity

Válka na Ukrajině

Dodala, že převozy nejsou pravidelné a záleží na aktuální situaci v krajských centrech. Hasiči se totiž snaží distribuovat uprchlíky do center, kde je nejméně lidí.

Vláda také schválila aktivaci dočasné ochrany pro Ukrajince na našem území. „Kdo obdrží tuto roční ochranu, má obdobná práva, přístup k zaměstnaní, zdravotní péči ve všech zemích Evropské unie. Mohou se tedy posouvat dále po Evropě,“ přiblížil Rakušan.

Dodal, že pro ty uprchlíky, kteří se budou chtít přestěhovat do jiného evropského státu, bude ministerstvo vnitra koordinovat dopravu. „Ministr dopravy Martin Kupka zorganizoval speciální vlaky do Německa,“ podotkl Rakušan.

Z Ukrajiny uprchlo už 2,15 milionu lidí
Od počátku invaze uprchlo z Ukrajiny 2,15 milionu lidí, oznámil ve středu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR)
Největší počet směřoval do Polska – více než 1,4 milionu
Na 200 tisíc běženců registruje Maďarsko a 153 tisíc Slovensko
Do Německa přišlo více než 80 tisíc uprchlíků
Na 180 tisíc lidí odešlo z Ukrajiny také do Ruska
(nek)

Reklama

Výběr článků

Načítám