Hlavní obsah

V Česku loni výrazně přibylo černého kašle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce onemocnělo v Česku černým kašlem 1347 lidí, což znamená meziroční nárůst o 79 procent. Oproti roku 2017 se počet případů dokonce zdvojnásobil. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože jsou proti černému kašli děti v raném věku povinně očkovány, bakterie způsobující toto onemocnění z populace podle odborníků nevymizela. Pravidelně jsou zaznamenávány dvou až pětileté cykly nárůstu nemocnosti a následného poklesu.

Posledního vrcholu nemocnosti Česká republika dosáhla v roce 2014, kdy černým nebo též dávivým kašlem onemocnělo 2521 lidí. Po poklesu v roce 2015 počet nemocných opět každoročně stoupá. V roce 2016 dosáhl 627 případů, v roce 2017 667 případů a v předloňském roce pak 752 případů. V roce 2019 na černý kašel nikdo nezemřel.

Mezi vězni na Pankráci se rozšířil černý kašel

Krimi

V posledních deseti letech výrazně roste výskyt nemoci u dospělé populace. Zatímco v roce 2010 nemocní ve věku nad 19 let tvořili 15 procent, loni už byly z celkového počtu nakažených tři čtvrtiny dospělých. Nejstaršímu pacientovi s laboratorně potvrzeným černým kašlem bylo 91 let.

Černým kašlem a jeho komplikacemi jsou nejvíce ohroženy děti do jednoho roku života. Proto jsou také děti už v prvních měsících života očkovány. Plošné očkování proti černému kašli bylo v Česku zavedeno v roce 1958. Do té doby se nemocí ročně nakazily i desítky tisíc lidí. Očkování ale nechrání člověka na celý život, po nějaké době se může člověk znovu nakazit.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Černý kašel je vysoce infekční bakteriální onemocnění dýchacího traktu. Jedním z typických příznaků onemocnění je dávivý kašel. Záchvaty kašle mohou přetrvávat několik týdnů, rekonvalescence může trvat i měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám