Hlavní obsah

Mezi vězni na Pankráci se rozšířil černý kašel

Novinky, kub
Praha

Infekci černým kašlem řeší hygienici a vězeňská služba ve věznici na pražské Pankráci. Onemocnělo přes dvacet vězňů a jeden dozorce.

BEZ KOMENTÁŘE: Vězni v Praze onemocněli černým kašlem Video: Aktu.cz

 
Článek

O nákaze informoval v sobotu mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík. Kdy přesně se kašel rozšířil, hygienici neupřesnili.

„Ve Vazební věznici Praha Pankrác evidujeme výskyt onemocnění pertuse (černého kašle) u 21 vězňů a jednoho příslušníka vězeňské služby,” sdělil agentuře Aktu.cz mluvčí.

Věznice žádají soudy, aby jim neposílaly nové vězně

Koronavirus

Podle vězeňské služby jsou nemocní izolováni od ostatních a dozorce je v pracovní neschopnosti. Rovněž probíhají testy u dalších vězňů.

Epidemiologové v poslední době varovali, že černý kašel, který se sice podařilo výrazně omezit díky očkování, v populaci stále je, a navíc případů přibývá -  zdravotníci zaznamenali loni v Česku přes 1300 nemocných, což bylo dvakrát více než v roce 2018.

V ČR stoupá hrozba černého kašle. Lékaři doporučují přeočkování

Domácí

Onemocnění se zpočátku jeví jako nachlazení a projevuje se zvýšenou teplotou, rýmou a pokašláváním, které může přerůst v dávivý kašel. Může dojít až selhání nervové soustavy s následkem smrti.

Pusťte nás domů. Vězni i jejich rodiny se bojí koronaviru

Koronavirus

Černý kašel byl dříve označován jako nemoc dětí, které nejvíce ohrožoval na životě, věk pacientů se ale podle lékařů od 90. let zvýšil.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám