Hlavní obsah

V Českém Krumlově je nejvyšší povodňový stupeň Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

V Českém Krumlově vystoupala Vltava během noci ze středy na čtvrtek při větším odtoku z lipenské vodní nádrže až na třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Situace však není dramatická. Hůře může být ve čtvrtek odpoledne, kdy se znovu zvedne odtok z přeplněného Lipna.

Český Krumlov vystoupala Vltava až na druhý povodňový stupeňVideo: PF, Novinky

 
Článek

Novinkám to sdělil starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO).

„V současné chvíli jsme se dostali ke třetímu povodňovému stupni, když výška hladiny je na 220 centimetrech, což však není nikterak dramatické a známe podobnou situaci z víkendu,“ uvedl Nogrády ve středu večer s tím, že řeka by měla postupně v noci kulminovat a klesat.

Vltava by však mohla více zahrozit ve čtvrtek po poledni. „Povodí Vltavy mě informovalo, že zítra ráno zvýší odtok z lipenské přehrady o dalších deset metrů krychlových za vteřinu, tedy až na 90. To by mohlo znamenat vyšší hladinu Vltavy ještě o dalších deset centimetrů, nad současný stav,“ obává se starosta.

V Olomouci uzavřeli náplavku, voda ohrožuje i místní části Štěpánova

Domácí

Ve středu v Českém Krumlově zasedal krizový štáb města i povodňová komise. Ohrožené jsou především podniky a restaurace i penziony v blízkosti řeky. „Ve čtvrtek se začneme připravovat hned ráno a budeme znovu pytlovat,“ ujistil Nogrády.

O víkendu vystoupala hladina Vltavy v Českém Krumlově až na 222 centimetrů.

Nogrády zmínil, že město má i na čtvrtek připravené další pytle s pískem, které se osvědčily už právě v sobotu.

„Máme je například v Rybářské ulici a také u restaurace Krumlovský mlýn,“ podotkl Nogrády. O víkendu řeka nenapáchala v Krumlově větší škody, dostala se však do několika sklepů.

Foto: PF, Novinky

Český Krumlov zasáhl druhý povodňový stupeň

Reklama

Výběr článků

Načítám