Hlavní obsah

Desítky lidí se přišly rozloučit s Romem, který zemřel po potyčce s Ukrajincem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve úterý po poledni se v obřadní síni brněnského Ústředního hřbitova naposledy rozloučily desítky lidí se třiadvacetiletým Nicolasem. Ten podlehl minulý týden bodnému zranění po konfliktu na Brněnské přehradě. V rukou policie po incidentu skončil sedmatřicetiletý Ukrajinec, který na konec policejního vyšetřování čeká ve vazbě.

Pohřeb zavražděného Roma v Brně.Video: Právo

 
Článek

„S hlubokým zármutkem a velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekanou událostí tragicky opustil náš milovaný bratr, vnuk, synovec, bratranec, kamarád a hlavně kluk se srdcem na správném místě, který měl teprve život před sebou,“ napsala rodina na smuteční oznámení.

Ke konfliktu došlo předminulou sobotu večer. Už při příjezdu na přehradu se dostala do sporu skupina Romů se skupinou Ukrajinců, údajně kvůli hlasité hudbě, kterou měla puštěnou prvně jmenovaná parta. Konflikt pak pokračoval na zastávce Přístaviště a vygradoval pobodáním Nicolase a jeho kamaráda.

Případ vyvolal velké emoce zejména mezi romskou komunitou, která se dokonce svolávala k násilným protestům. V sobotu přišlo asi 1000 lidí na prostranství před Janáčkovým divadlem v Brně na mrtvého Roma zavzpomínat.

Za nenávistí je frustrace. Usmrcení Roma Ukrajincem přišlo mnohým vhod, míní expert

Domácí

Pieta se nesla v duchu protivládní demonstrace, ač mělo jít o poklidné setkání a plánovaná demonstrace byla zrušena. V Praze se ten den odpoledne na společném happeningu sešlo kolem čtyřicítky lidí.

Policie pokračuje ve vyšetřování, sdělil v úterý mluvčí policie Pavel Šváb. Uvedl, že pokračují především výslechy svědků, policisté zjišťují okolnosti události. Dříve se opakovaně obrátili na očité svědky konfliktu i na ty, kdo vědí, co mu v tramvaji předcházelo, aby se jim ozvali. Policie podezřelého na místě zadržela, minulý týden v úterý jej soud poslal do vazby.

Vášně se ale nakonec podařilo snad utlumit i díky setkání zástupců Romů a Ukrajinců. Romské osobnosti a organizace opakovaně připomínají, že nelze odsuzovat celou menšinu za čin jednoho člověka. Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková už dříve řekla, že má důvěru v policejní vyšetřování.

Z piety za mrtvého Roma se stala politická demonstrace

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám