Hlavní obsah

V Brně přišly na Pavla s Čaputovou zástupy lidí. „Je to tady samé Nagano,“ řekl český prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do posledního místa se zaplnila ve čtvrtek večer zahrada Löw-Beerovy vily v Brně, kde se s veřejností sešli český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová. Zahájili festival plný dialogů Meeting Brno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident ČR Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se sešli se svými příznivci na akci Meeting Brno

Článek

Přestože měli diskutovat především o vztazích obyvatel Česka a Slovenska, dostalo se i na jiná a v mnoha případech velmi osobní témata.

Hlavy obou státu se nejprve sešly pod stromem v zahradě sousední vily Tugendhat, pod nímž se v roce 1992 dohodli český premiér Václav Klaus a předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar na poklidném rozdělení Československa.

Ten bývá i po 30 letech některými ceněn jako příklad toho, že státy mohou zaniknout poklidnou, dokonce až bratrskou cestou.

Jsme součástí války s Ruskem; té informační, připomněl Pavel

Domácí

„Pod stromem na místě, kde se domluvili na sametovém rozchodu, jsme se teď my sametově sešli a domluvili se, že se budeme scházet sametově dál,“ uvedl za potlesku diváků prezident Pavel.

Čaputová zdůraznila, že se daří koordinovat postup obou států v mnoha věcech. Hlavy obou států byly nedávno na společné návštěvě Islandu, brzdy odjedou na návštěvu Litvy.

Shodly se také na tom, že obyvatelé Česka a Slovenska k sobě mají i po třech desetiletích od rozdělení stále blízko. Oba jsou přesvědčeni o tom, že obyvatelé jejich země by mohli mnohem více věřit nejen v sebe a své schopnosti a dovednosti, ale i svým spoluobčanům.

„Jsme hrdí, když máme hokejové Nagano, ale takových Nagan, možná o něco menších, máme mnohem více, například díky našim úspěšným podnikatelům, lékařům nebo umělcům. Trochu toho lesku z jejich úspěchu by mohlo padnout i na nás, abychom se za naše země byli schopni postavit, když to bude potřeba,“ zdůraznil Pavel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenská prezidentka s českým prezidentem vystoupili na akci Meeting Brno

Doufá, že Čaputovou nahradí ve vedení Slovenska stejně „mimořádná osobnost“. Slovenská prezidentka totiž potvrdila, že už se o tento úřad nebude ucházet, protože na to mimo jiné již nemá dostatek sil.

„V této pozici je nutné vést, a ne se nechat vléct, a já se nechci nechat vléct,“ uvedla ke svému rozhodnutí.

Meeting Brno je desetidenní festival plný nejrůznějších diskusních fór. Letos bude s ohledem na třicet let od rozpadu Československa věnován především tomuto výročí.

Kdo nahradí Čaputovou? Padají první jména

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám