Hlavní obsah

Jsme součástí války s Ruskem; té informační, připomněl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv s Ruskem neválčíme konvenčními zbraněmi, jsme součástí informační války s Ruskem. Té, která se vede o veřejné mínění, o vnímání toho, kdo je agresorem a kdo obětí. Prezident Petr Pavel to ve čtvrtek připomněl ve svém projevu na konferenci Média a Ukrajina, kterou uspořádal Český rozhlas. Jeho weby od rána čelí hackerskému útoku, který velmi pravděpodobně souvisí právě s konferencí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel zahájil Konferenci Média a Ukrajina

Článek

„Válka se vede i v myslích lidí,“ uvedl prezident. Bojuje se podle něj také o to, zda státy dokážou své chování obhajovat před svými občany, ale i o to, zda si napadená země udrží vůli a odhodlání bránit se a věřit ve vítězství.

Na konkrétních výrocích ruského prezidenta Vladimira Putina dokládal Pavel to, že ruská agrese na Ukrajinu byla dlouhodobě připravovaná a koordinovaná v informačním prostoru.

Putin podle něj Rusům vštěpoval identitu oběti a ohrožení. Rusy také přesvědčoval, že Ukrajina není samostatnou zemí a národem, takže není důvod, aby si zachovala suverenitu, řekl Pavel.

Konference o Ukrajině se hackerům nelíbila, chtěli ji překazit vyřazením webů

Bezpečnost

Informace jsou klíčové

Prezident zmínil, že zdroje informací jsou při jakékoliv vojenské agresi prvním cílem útočníků, odstřižení lidí od informací totiž může pomoci k úspěchu.

„Když agresor odřízne lidi od informací, vystaví je tápání a nejistotě,“ vysvětlil Pavel. „Odstřižení lidí od televize, rozhlasu či mobilního signálu znamená, že se stanou závislými na informacích od těch, kteří ovládají daný prostor. Může to pak být klíčem k úspěchu,“ doplnil.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko promluvil z videa na konferenci Média a Ukrajina

Pavel řekl, že Ukrajinu je nutné dál podporovat na všech úrovních od humanitární přes finanční až po poskytování vojenského materiálu. Vyslovil se pro udržování ekonomického a politického tlaku na Rusko a úsilí o to, aby co nejvíc zemí agresi odsoudilo a jednoznačně označilo Rusko za viníka války. Pokračovat podle něj musí i protiruské sankce a jejich důslednější vymáhání.

Ukrajině hrozí vyčerpání podpory i pozornosti Západu, varuje Fiala

Domácí

V souvislosti s letošním, 100. výročím pravidelného rozhlasového vysílání u nás Petr Pavel vyzdvihl svobodu slova a zmínil, jakými způsoby je i blízko českých hranic omezována. „Ukazuje se, jak může být svoboda slova ve válce zneužita proti těm, kteří na ni nejvíc spoléhají a s její ochranou a prosazováním to myslí nejupřímněji,“ uvedl.

V závěru projevu Pavel ocenil práci zpravodajů, především těch válečných. „Vaše zprávy a reportáže jsou nástrojem k tomu, jak společnost může vzdorovat mýtům a dělat informovaná rozhodnutí,“ uvedl. Za práci jim poděkoval a popřál hodně úspěchů. Pavlův předchůdce na Hradě Miloš Zeman novináře obvykle ostře kritizoval.

Osvobozeno od Rusů. Zvláštní zpravodajka Novinek z vesnic, kde už zavlála ukrajinská vlajka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám