Hlavní obsah

Kdo nahradí Čaputovou? Padají první jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po oznámení Zuzany Čaputové, že se nebude ucházet o znovuzvolení, se ve slovenských médiích objevily první spekulace, kdo by se o nejvyšší ústavní post mohl v příštím roce ucházet. Oficiálně zatím kandidaturu ale neoznámil nikdo.

Foto: Profimedia.cz

Béla Bugár, Zuzana Čaputová a Štefan Harabin při debatě prezidentských kandidátů v roce 2019

Článek

Bývalý ministr spravedlnosti a expředseda nejvyššího soudu Štefan Harabin se už začátkem letošního roku nechal slyšet, že chce opětovně kandidovat.

V prvním kole prezidentských voleb v roce 2019 získal Harabin 14 procent hlasů a do druhého kola nepostoupil. V současnosti čelí žalobě za status schvalující ruskou invazi na Ukrajinu.

Mezi možnými kandidáty na post hlavy státu se objevuje také významný slovenský vědec Robert Mistrík, který v roce 2019 odstoupil ve prospěch Čaputové.

Ficův Směr získal z Ruska peníze na manipulaci voleb, tvrdí exministr

Evropa
Foto: Stringer, Reuters

Robert Mistrík oznamuje, že se vzdává prezidetské kandidatury a že podporuje Zuzanu Čaputovou. Snímek z roku 2019

Není vyloučena ani kandidatura současného generálního prokurátora Maroše Žilinky.

V médiích se objevilo také jméno bývalého předsedy Strany demokratické levice a bývalého slovenského velvyslance v Budapešti a v Praze Petera Weisse. Svou kandidaturu nevyloučil bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš.

V kuloárech se v souvislosti s prezidentskými volbami skloňuje také jméno dlouholetého diplomata, bývalého slovenského velvyslance v USA a exministra zahraničí Ivana Korčoka.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bývalý prezidentský kandidát Štefan Harabin

Dvoje volby

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v úterý oznámila, že se příští rok nebude ucházet o znovuzvolení. Politička, která ve středu oslaví padesátiny, uvedla, že by už neměla dostatek sil na další funkční období. Čaputová je nejpopulárnějším politikem v zemi, její obliba ale podle sondáží oproti minulosti klesla.

Slováci volí hlavu státu stejně jako Češi přímo. V roce 2019 se prezidentské volby konaly v březnu a je předpoklad, že ty příští budou v březnu 2024, přesný termín, od něhož se odvíjí i termín pro podání kandidatury, ale ještě nebyl určen.

Letos 30. září se budou na Slovensku konat předčasné parlamentní volby. Vláda premiéra Eduarda Hegera loni v září ztratila většinu a v prosinci jí parlament vyslovil nedůvěru. V květnu 2023 jmenovala Čaputová úřednickou vládu v čele s Ľudovítem Ódorem. Kabinet minulý týden podle očekávání nezískal důvěru sněmovny, ale dovede zemi k předčasným volbám.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský velvyslanec v Budapešti a v Praze Peter Weiss

Čaputová už nebude kandidovat. Na další mandát bych neměla síly, řekla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám