Hlavní obsah

V Brně podepsali koaliční smlouvu

– Brno • Aktualizováno
Právo, Vladimír Klepáč, Miroslav Homola

V Brně v pondělí podepsali koaliční smlouvu, na základě níž by měla v úterý 20. listopadu převzít vedení města čtyřkoalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Primátorkou se stane volební lídryně ODS Markéta Vaňková. Do opozice zamíří hnutí ANO vedené dosavadním primátorem Petrem Vokřálem. Komunální volby vyhrálo, ale neuspělo ve vyjednávání.

Podpis koaliční smlouvy v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Zatímco Vokřál tvrdí, že čtyřkoalice vznikla podrazem, a to za zády ANO, Vaňková měla snahu vše opětovně před podpisem koaliční smlouvy vysvětlovat. Zdůraznila, že to nebyla ona ani ODS, kdo přišel s nápadem vytvořit čtyřkoalici. Iniciátory byli prý členové uskupení, kteří nebyli spokojeni s tím, jaké možnosti spolupráce jim vítěz voleb nabízí.

Vaňková doplnila, že čtyřkoalici dojednali řádně vyjednavači všech čtyř koaličních stran, nikoli žádní kmotři a zákulisní hráči konspiračně se scházející po večerech někde ve křoví v parcích. Kdo konkrétně přišel s nápadem čtyřkoalice bez ANO, to se ale neví. Jisté je, že Vokřál po volbách nabídl spolupráci i Pirátům, ale bez místa v radě, s čímž byli nespokojeni. Čtyřkoalice bude mít 33 z 55 křesel v zastupitelstvu. S ANO bude v opozici SPD.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koalice v Brně

V jedenáctičlenné radě města bude mít ODS čtyři křesla. První obsadí Vaňková coby primátorka, jedním z jejich náměstků bude Robert Kerndl, který bude mít na starosti investice a sociální péči. Radním pro dopravu bude Petr Kratochvíl a pro cestovní ruch David Grund.

Lidovci budou mít tři křesla. Prvním náměstkem bude jako doposud Petr Hladík, radním pro školství Jaroslav Suchý a pro územní plánování Filip Leder. ČSSD bude mít jediného radního, jimž bude Oliver Pospíšil odpovědný za bytovou politiku. Náměstkem Vaňkové bude za Piráty Tomáš Koláčný, radním Pirátů pro digitalizaci bude Róbert Čuma, a pirátskou radní pro kulturu bude Markéta Gregorová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva jsou Oliver Pospíšil z ČSSD, Petr Hladík z KDU-ČSL, Markéta Vaňková z ODS a Tomáš Koláčný z Pirátů.

Ta byla v minulosti ostře proti čtyřkoalici. „Zatím mám informace takové, že tuto funkci vykonávat bude,“ uvedl lídr Pirátů Koláčný. Gregorová odmítala čtyřkoalici, kritizovala obcházení ANO a navrhovala odchod Pirátů do opozice. Přesto prohlásila, že pokud se brněnská organizace Pirátů rozhodne jít do koalice, funkci radní pro kulturu přijme.

Reklama

Související témata:

Související články

Piráti půjdou v Brně do čtyřkoalice

Nové vedení Brna bude tvořit čtyřkoalice ODS, lidovců, sociálních demokratů a Pirátů. Zástupci prvních tří z těchto uskupení schválili účast ve čtyřkoalici již...

Výběr článků

Načítám