Hlavní obsah

V březnu zemřelo v Česku nejvíc lidí za jediný měsíc

• Aktualizováno
Novinky, jas

Letos v březnu v České republice zemřelo podle předběžných údajů Českého statistického úřadu 16 600 osob, což je nejvyšší úmrtnost během jednoho měsíce od roku 1947. Oproti průměru z let 2015-2019 je úhrn zemřelých vyšší o 61 procent. Ačkoliv to ve zprávě statistiků explicitně nezaznělo, vysoká čísla souvisí s epidemií koronaviru.

Článek

„Dosavadní maximum z letošního ledna bylo překročeno o 530 osob, ve srovnání s loňským listopadem, kdy vrcholila podzimní vlna epidemie covidu-19, bylo zemřelých více o 802,” konstatoval ČSÚ.

„Stejně jako v úhrnu za celou republiku se březen stal v počtu úmrtí nejtragičtějším měsícem hned v sedmi krajích, a to ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a v Praze,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Na každých 100 000 obyvatel připadlo v březnu 155 úmrtí. V uplynulých pěti letech zemřelo v březnu na 100 000 lidí v průměru 97 osob.

Častěji než je obvyklé umírali lidé ve věku 60 až 79 let (nárůst o 71 až 77 procent) a vyšší než poloviční byl také nárůst úmrtí ve skupině 40–59 let.

„V letošních datech je zřejmý pozitivní vývoj u skupiny nejstarších seniorů ve věku 85 a více let, u kterých se úroveň nadúmrtnosti ve srovnání s podzimem loňského roku výrazně snížila. Zatímco v listopadu byla v porovnání s průměrným listopadem let 2015–2019 jejich úmrtnost vyšší o 80 procent, v březnu již jen o 23 procent,“ konstatovala vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Nižší úmrtnost nejstarších seniorů  podle všeho souvisí s očkováním, které mohly nejstarší věkové skupiny absolvovat jako první.

Reklama

Výběr článků

Načítám