Hlavní obsah

V Babišových příjmech jsou nesrovnalosti, rozhodl výbor. Vicepremiérovi hrozí pokuta

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se kvůli nesrovnalostem v příjmech ministra financí Andreje Babiše (ANO) obrací na přestupkový orgán v místě bydliště vicepremiéra. Ten může Babišovi udělit pokutu až 50 tisíc korun. Výbor o tom rozhodl na čtvrtečním jednání, Babiš nebyl pozván. Ministr financí Novinkám řekl, že celou akci organizuje komunistický poslanec Vladimír Koníček, aby se zviditelnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Mandátový a imunitní výbor konstatoval, že v čestných prohlášeních ministra financí nebyly vyplněny správně všechny údaje,” uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

„Mandátový a imunitní výbor po diskusi přijal usnesení, že v majetkovém přiznání Andreje Babiše za období 2014 a 2015 jsou nepřesné údaje, a postoupil tu věc k dalšímu šetření přestupkovému orgánu v místě bydliště místopředsedy vlády a ministra financí, aby zvážil, zda došlo ke spáchání přestupku, a stanovil další postup,“ informoval po jednání místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Pokuta až 50 tisíc

Za nesrovnalosti může přestupkový orgán uložit Babišovi pokutu až 50 tisíc korun. Záležitost bude řešit Městský úřad v Černošicích.

Kvůli nesrovnalostem v přiznaných příjmech hnal Babiše před mandátový výbor šéf kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Patnáct let to byl neviditelný poslanec za KSČM, pak ale zjistil, že když bude kritizovat Babiše, začnou se o něj média zajímat
Andrej Babiš o Vladimíru Koníčkovi

„V čestném prohlášení jsou příjmy něco málo přes 200 miliónů korun, původně tam je napsáno, že to je po zdanění, pak pan ministr řekl, že to bylo před zdaněním. Ale v auditech je 244 miliónů korun před zdaněním a 175 miliónů po zdanění. Ani v jednom případě ta čísla nesedí,“ vysvětloval Koníček.

Poslanec hnutí ANO Roman Procházka rozhodnutí výboru odmítá. „Nejsme vyšetřovací orgán. Já si myslím, že pan Babiš ten problém objasnil,“ řekl novinářům.

Předseda hnutí ANO Novinkám sdělil, že celou akci dělá Koníček proto, aby se zviditelnil. „Patnáct let to byl neviditelný poslanec za KSČM, pak ale zjistil, že když bude kritizovat Babiše, začnou se o něj média zajímat. To je takové pravidlo,” tvrdí Babiš. Dodal, že v dopise, který ve čtvrtek zveřejnil, vše vysvětlil.

Babiš poslal poslancům dopis, který následně umístil na svůj Twitter. Píše v něm, že nesoulad mezi údaji, které napsal do oznámení o příjmech, a mezi těmi, jež zveřejnil v prověrce svých příjmů, vyplývá z podstaty a odlišného účelu obou dokumentů.

Čísla uváděná v majetkovém přiznání podle něj už z principu nemohou odpovídat údajům z prověrky, která zahrnuje i data z daňových přiznání.

„Doufám, že na svém příštím zasedání bude výbor řešit i daňová přiznání Sobotky a Kalouska za posledních 20 let a jak a za co nakoupili byty,“ podotkl k tomu šéf státní kasy na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám