Hlavní obsah

Už vykvetly? Za bledulemi do Pekla míří tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zelené koberce s bílým zdobením, tak vypadají břehy Robečského potoka uvnitř národní přírodní památky Peklo u České Lípy. V pět kilometrů dlouhém kaňonovitém údolí znovu vykvetly celé úseky bledulí jarních.

Zelené koberce s bílým zdobením, tak vypadají břehy Robečského potoka v údolí Peklo u České Lípy. Znovu tu rozkvetly bledule jarníVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

„Už vykvetly?“ Na tuhle otázku už zhruba od půlky února musí třeba i čtyřicetkrát za den odpovídat starosta Zahrádek u České Lípy Martin Macho (nez., zvolený na kandidátce Pro Zahrádky). Na obecní úřad i na jeho mobilní telefon volají každý den, i o víkendu, zvědavci, kteří chtějí ve správnou chvíli přijet do Zahrádek a navštívit místní národní přírodní památku, kaňonovité údolí Peklo, v němž místy rozkvétají i celé koberce bledulí jarních.

„Když nevolají ve čtyři ráno, tak mi to nevadí,“ vtipkuje starosta. „Minulý rok ale opravdu volala jedna paní v půl páté ráno. Dotazy na bledule evidujeme už asi 14 dní, od chvíle, kdy se objevily první informace o tom, že už by mohly rozkvétat. Největší nápor turistů ale očekáváme během druhého březnového víkendu,“ řekl Novinkám starosta.

1500 lidí denně

Už tuto neděli bylo ale v Pekle docela živo. Oběma směry, od Zahrádek na Českou Lípu i opačně, proudily téměř davy. Celé rodiny s dětmi, páry, skupiny seniorů i zapálení fotografové, ti všichni se přijeli podívat na bledule, které vykvetly, mnohdy v hojném množství, byť o kobercovém výskytu se mluvit nedá.

Foto: Michael Polák, Novinky

Uvnitř kaňonu vykvetly jako každý rok lány bledulí, prvních jarních květin.

Ve Špindlu se stále lyžuje. A mluví se dokonce i o Velikonocích

Cestování

„Výlet do Pekla v době rozkvětu bledulí je u nás již rodinná tradice. Za bledulemi mě sem brávali už moji rodiče a teď sem vyrážíme zase my s našimi dětmi i s kamarády a jejich dětmi,“ vylíčila Novinkám Zuzana Pechancová z České Lípy.

„Obávali jsme se, že moc rozkvetlých bledulí neuvidíme, že je na ně ještě brzo. Ale nakonec jsme jich viděli víc, než bylo naše malé očekávání. A bylo tu také více lidí, než jsme si mysleli. Pořád nás někdo v protisměru míjel, každou chvilku jsme někoho zdravili,“ popsala mladá žena.

Podle starosty Macha míří v nejvytíženějších dnech do Pekla až tisícovka lidí denně, podle informační tabule v údolí tu monitorovací turniket zaznamenal i 1500 lidí za jeden den a až 30 tisíc průchodů za rok.

V části od Zahrádek se údolím prochází po stovkách metrů dřevěných chodníků i po dřevěných lávkách. Tam, kde nejsou, je nutné se v terénu vyhýbat kořenům stromů, rozbahněným úsekům a někdy i popadaným kmenům. Jedna z odvážných maminek v neděli ale vyrazila na cestu Peklem i s kočárkem.

„Já bych to pro výlet s kočárkem asi nedoporučil. Ale pokud má někdo off-roadový kočárek s velkými koly a není sám, takže má ještě aspoň jednu osobu k ruce, tak se to dá projít až do České Lípy,“ míní starosta Macho.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Krásné bledule vykvetly také na Sokolovsku

Zábava na člunech už se nekoná

Údolí Peklo je vyhledávanou turistickou lokalitou desítky let. Už v roce 1967 tu tehdejší ministerstvo kultury a informací vyhlásilo kvůli bledulím oficiální přírodní naleziště. Coby turistický cíl nebo oblast příměstské rekreace ale sloužilo Peklo ještě dávno před tím, už v 19. století. Kaňon kolem Robečského potoka tehdy nechal upravit hrabě Vincenc Karel Kounic, majitel zahrádeckého panství. Potok byl v celé délce údolí splavný a plavba na člunu patřila k oblíbeným kratochvílím zdejší šlechty.

Teď už v Pekle čluny nejezdí a celé údolí slouží jen pěším. Dovnitř se nesmí ani na kolech. Když už sem cyklisté dorazí, musí z kola slézt a tlačit ho. Většinou to ale nikomu nevadí. Procházka skalnatým kaňonem je dobrou odměnou.

Turisté se opět projdou po Červeném mostě v Babiččině údolí. Rudá konstrukce září novotou

Cestování

Muchova Slovanská epopej vrátila do Moravského Krumlova turisty

Cestování

Reklama

Související témata:
Obec Zahrádky
Údolí Peklo
Bledule jarní
Národní přírodní památky

Výběr článků

Načítám