Hlavní obsah

Turisté se opět projdou po Červeném mostě v Babiččině údolí. Rudá konstrukce září novotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babiččino údolí

Turisté v Babiččině údolí se už zase mohou projít po památkově chráněném Červeném mostě, který spojuje břehy řeky Úpy nedaleko zříceniny hradu Rýzmburk mezi Slatinou nad Úpou a Žernovem u České Skalice. Lesy České republiky dokončily rekonstrukci památky, jež tu stojí od konce 19. století. Obnova přišla na 11 milionů korun. Otevřen je pro pěší a cyklisty.

Foto: Lesy České republiky

Červený most v Babiččině údolí

Článek

„Motorovým vozidlům je ale vjezd zakázán, až na sanitky a další vozy integrovaného záchranného systému do 3,5 tun,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Stavbaři před rokem rozebrali dřevěnou konstrukci toho trámového věšadlového mostu a na novou použili jednadvacet modřínů s několika duby. Opravili i kamenné podpěry a středový pilíř.

Lokální dřevo

„Modřínové dřevo na nosné trámy pochází přímo z lesů, které v místě spravujeme,“ řekl Karel Fišer, oblastní ředitel Lesů České republiky pro východní Čechy. Trámy dělníci instalovali už nabarvené načerveno. Vše se dělo se souhlasem Národního památkového ústavu v Josefově, který požadoval, aby most vypadal jako před rekonstrukcí.

Muchova Slovanská epopej vrátila do Moravského Krumlova turisty

Cestování

Stavba byla v havarijním stavu. Most musel být uzavřen, neboť jeho zábradlí napadla hniloba. Aby se vyšlo vstříc turistům, našly Lesy ČR provizorní řešení. V polovině roku 2021 došlo k jeho zúžení a lidé mohli chodit aspoň po jeho střední části. Současně se připravovala kompletní rekonstrukce.

Červený most byl podle památkářů postavený v roce 1880 pod názvem Prinz Franz Josef’s Brücke. Nahradil původní brod a sloužil jako spojnice na takzvané Panské cestě. Již v letech 2017 až 2018 byl rekonstruován Bílý most, ležící od Červeného mostu asi dva kilometry po proudu Úpy, jemuž také dala jméno barva konstrukce ze smrkového dřeva.

Karlovarské letiště nabídne sedm destinací, včetně pravidelné linky do Izraele

Cestování

Počet odbavených na brněnském letišti loni poprvé překročil 600 tisíc

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám