Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej vrátila do Moravského Krumlova turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaačtyřicet tisíc lidí přilákala vloni do Moravského Krumlova na Znojemsku Slovanská epopej. Je hlavním magnetem města i již opravených částí zámku. Do Krumlova se tak vrátil cestovní ruch, který před několika lety prakticky pohřbilo odvezení pláten.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Slovanská epopej je k vidění v opravených prostorách zámku.

Článek

Jednotlivci i skupiny míří za prohlídkou pláten Alfonse Muchy z domova i ze zahraničí. Skupiny, včetně školních tříd z různých koutů země, mají možnost využít i průvodce. „O Slovanskou epopej mají zájem především starší lidé. Velmi oblíbená je u seniorů, kteří jezdí do Moravského Krumlova se zájezdy,“ uvedl ředitel Městského kulturního střediska Moravský Krumlov Bořivoj Švéda.

Expozice s epopejí toho ale nabízí víc. „Součástí prohlídky Slovanské epopeje jsou vybraná díla moderního českého umění ze sbírek Musea Kampa a také Muchova stezka,“ připomněl Švéda. Kromě pláten nabízí opravená část zámku i další místa k návštěvě. Dvanáct tisíc lidí se přišlo podívat na opravené zámecké komnaty, zámeckou věž s vyhlídkou, nebo navštívilo některou z výstav. Celkem se počet návštěvníků zámku vyšplhal na 53 582.

Od roku 2022 je zámek Národní kulturní památkou. Proces jeho opravy se dočkal uznání, když záchrana zámecké věže získala ocenění Patrimonium pro futuro, v projektu hodnocení oprav památek Národního památkového ústavu. Plány na jeho obnovu nekončí.

Renovace historického nádraží ve Františkových Lázních začíná

Cestování

„Zámek je nejen kulturní památkou, ale také místem setkávání, místem pro kulturní život. Připravujeme projekt na další postupné opravy zámku,“ uvedl starosta a senátor Tomáš Třetina.

Do Karlových Varů míří na svátky spíše Němci, do ostatních lázní tuzemci

Česko

Reklama

Výběr článků

Načítám