Hlavní obsah

Už jsem na to alergický. Babiš z vlády neodejde, ani když ho odsoudí

– Praha
Novinky, zpe, jas

Nevidím k tomu důvod. Tak reagoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na jednu z podmínek ČSSD, která by měla být uvedena v případné koaliční smlouvě. Sociální demokracie chce, aby člen vlády odstoupil i v případě nepravomocného odsouzení.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Článek

Požadavek ČSSD, aby každý člen vlády, který by byl byť nepravomocně odsouzen, musel kabinet opustit, se lídrovi ANO Andreji Babišovi pranic nezamlouvá.

„Stavím se k tomu negativně,“ uvedl Babiš, který je trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo, v pondělí po jednání vlády. „Jsem už na to alergický, když třistakrát denně slyším trestně stíhaný,“ zdůraznil.

„Já jsem s určitou nadsázkou řekl, co se stane, když se to (trestní stíhání) zastaví?“ položil si Babiš s úsměvem dotaz. „Odejdou členové ČSSD z vlády? Asi ne,“ odtušil. „Pro mě to není téma,“ dodal.

Podle ČSSD by měla koaliční smlouva zaručit, aby člen vlády odstoupil v případě prvoinstančního odsouzení. Pokud by se tak nestalo, koaliční spolupráce by byla ukončena. O této podmínce v pátek hovořil například místopředseda ČSSD Martin Netolický. [celá zpráva]

Anketa

Měl by se Babiš kvůli trestnímu stíhání vzdát účasti ve vládě?
Ano, už samo obvinění je problém
67,7 %
Ano, ale až v případě (byť nepravomocného) odsouzení
0,7 %
Ano, ale až jako pravomocně odsouzený
10,1 %
Ne
21,5 %
Celkem hlasovalo 17848 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám