Hlavní obsah

Útočník na Sobotku je častý stěžovatel, soudit ho mohou už v pátek

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Už v pátek může teoreticky proběhnout ve zkráceném řízení soud s útočníkem, který ve středu v podvečer napadl lídra ČSSD Bohuslava Sobotku v Brně. Osmačtyřicetiletý muž, k jehož zadržení dalo souhlas Městské státní zastupitelství v Brně (MSZ) je v současné době vyslýchán policií.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policie útočníka zadržela.

Článek

„Nebyl obviněn, je podezřelý ze spáchání trestného činu výtržnictví a podle lékařského nálezu a také podle policejního protokolu z výslechu, který však ještě nemáme k dispozici, to může být i z ublížení na zdraví. Podezřelá osoba je v režimu zadržení na 48 hodin. Po jejím uplynutí může být podán návrh na potrestání soudem, či uvalení vazby,“ uvedl mluvčí MSZ v Brně Vladimír Kutnohorský.

Po uplynutí lhůty, což bude v pátek, může být buď souzen, poslán do vazby, nebo propuštěn. Vzhledem k tomu, že žalobci chystají zkrácené řízení, mohl by soud rozhodovat už tento den.

Sobotku by mohli pustit ve čtvrtek

Policisté už také vyslechli svědky události a čeká je výslech zraněného Sobotky. Zatím není jasné, zda se uskuteční v nemocnici, nebo Sobotka dojede k výslechu na policejní služebnu. Podle informací Práva by však měl nemocniční oddělení opustit už ve čtvrtek odpoledne.

Útočník Luboš Ď. si údajně opakovaně stěžoval na různé problémy při styku s úřady, které měly údajně ignorovat jeho stížnosti a požadavky, sdělil Právu syn útočníka. Proč však zaútočil zrovna na Sobotku, si vysvětlit nedovede.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Napadený Bohuslav Sobotka

Luboš Ď. není policii zcela neznámou osobou, ale důvěryhodné zdroje na policii ho za notorického stěžovatele nepokládají.

Útok na stranického kolegu ostře odsoudil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který vyzval všechny kolegy v politice ke společnému postupu proti takovým jevům. „Je čas, aby politici a politické strany uzavřeli deklaraci o slušné volební kampani alespoň pro zbývající tři týdny předvolebních klání v ČR,“ řekl Hašek Právu.

K útoku došlo na mítinku ČSSD na Makovského náměstí v Brně. Muž přistoupil po projevu k Sobotkovi a zcela nečekaně ho udeřil pěstí do hlavy. Otřesený Sobotka byl sanitkou převezen do Fakultní nemocnice Brno, kde strávil noc a lékaři ho zatím nepropustili domů, jak Právu potvrdila mluvčí nemocnice Anna Mrázová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám