Hlavní obsah

Útočiště narkomanů jsou vyčištěna od stříkaček

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 6. srpna se uskutečnila nejrozsáhlejší akce v České republice zaměřená na sběr použitých jehel. Cílem byla především ta místa, která jsou narkomany nejčastěji navštěvována. Zapojilo se do ní osm měst a celkově se akce zúčastnilo 200 strážníků.

Útočiště narkomanů jsou vyčištěna od stříkačekVideo: ale, Novinky

 
Článek

Praha, Brno, Plzeň, České Budějovice, Ostrava, Pardubice a také menší města jako Trutnov nebo Dobruška se zapojila do „akce jehla“. Dvě stě strážníků spojili síly a pokusili se vyčistit své město od infekčního materiálu, jako jsou injekční stříkačky a jehly.

„Smyslem není pouze vyčistit město od kontaminovaného materiálu. Také proto, aby se tato problematika, která je stále aktuální, dostala do většího povědomí veřejnosti,“ popsala akci tisková mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Strážníci také radí, aby lidé na stříkačky, které naleznou, v žádném případě nesahali a přivolali na pomoc městskou policii. Její pracovníci jsou totiž na tyto případy speciálně vybaveni a disponují ochrannými pomůckami, jako jsou rukavice, pinzety, desinfekční spreje a používají také speciální boxy na infekční materiál.

V hlavním městě bylo konkrétně nasazeno 100 strážníků, kteří se zaměřili především na odlehlá místa, mostní konstrukce, parky, okolí stanic metra, cyklistické stezky, ale také na dětská hřiště a pískoviště.

Foto: ale, Novinky

Pražští strážníci se zaměřili také na okolí stanic metra

„Přestože je v této oblasti hlavní město Praha s ohledem na velkou koncentraci lidí stále velmi specifické, v posledních letech se situace mírně zlepšuje. To dokládá i samostatná statistika. V roce 2014 posbírali strážníci v Praze 20 214 kusů toho nebezpečného kontaminovaného materiálu, v loňském roce 16 522 a za první polovinu letošního roku to bylo zatím 6 223 jehel a injekčních stříkaček,“ vypočítává ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

Zlepšení ale bohužel nezaznamenává Brno. V roce 2013 se strážníkům podařilo sesbírat 585 aplikačních pomůcek, o rok později to bylo 1 259, vloni 2 190 a letos za prvních 9 měsíců už 1 741. Podobně jsou na tom České Budějovice, kde strážníci městské policie sesbírali v loňském roce 605 injekčních stříkaček a letos už 793.

„Městská police v Praze se kromě toho, že dělá dvě velké akce ročně, na jaře a na podzim, věnuje sběru injekčních stříkaček a jehel po celý rok. Strážníci sbírají jehly jak v rámci běžného výkonu služby, tak řeší i oznámení od občanů,“ dodala Seifertová.

Celoročnímu sběru jehel se věnují všechny zapojené městské policie a to při běžné hlídkové činnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám