Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil povinnou kauci pro distributory pohonných hmot

• Aktualizováno

Dvacetimiliónová kauce pro distributory pohonných hmot musí být od 1. července 2015 zrušena. V pondělí o tom rozhodl Ústavní soud, na který se se stížností na obrátila skupina 18 senátorů. Kauce je podle soudců racionální, důvodem zásahu je paušálně stanovená výše. Kauce by prý měla být odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušená část zákona konkrétně říká, že distributor pohonných hmot je povinen poskytnout kauci 20 miliónů korun na účet celního úřadu. V navazující části, kterou soud ponechal v platnosti, zákon upravuje použití kauce po zrušení nebo zániku distributorovy registrace.

Podle senátorů kauce diskriminují část podnikatelů, vytvářejí překážku pro vstup do odvětví, likvidují menší firmy a zasahují do práva podnikat i do majetkových práv.

Novela zákona měla podle svých zastánců zabránit podvodům, zejména praktikám, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se před zavedením kaucí ročně odhadovaly na pět až osm miliard korun.

Mezi kritiky novely patřily malé distribuční společnosti, Hospodářská komora nebo Asociace malých a středních podnikatelů. Naopak zastáncem je Česká asociace petrolejářského průmyslu, která sdružuje velké distributory.

Počet distributorů podle nedávného vyjádření daňové správy klesl po zavedení kaucí asi na desetinu. Zákon zavedl také další opatření, zejména povinnou koncesi a podmínku bezdlužnosti vůči státu. Řetězce bílých koní se prý podařilo omezit, objevily se však nové způsoby daňových úniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám