Hlavní obsah

Ústavní soud projedná valorizaci penzí veřejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve středu se sejde plénum Ústavního soudu, aby veřejně projednalo návrh poslanců hnutí ANO. Ti chtějí zrušit vládní novelu, která loni zkrátila mimořádnou valorizaci penzí. Plénum si předvolalo několik svědků včetně ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Verdikt ale zřejmě nepadne.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání se uskuteční ve sněmovně Ústavního soudu

Článek

„Lze předběžně předpokládat, že se jednání protáhne do odpoledních hodin. Nařízené jednání slouží ke slyšení stran a provedení důkazů, jako jsou výslechy předvolaných svědků. S ohledem na to nelze předpokládat, že by se dne 10. ledna vyhlašovalo rozhodnutí ve věci samé,“ informovala mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Poslanci ANO, za které jedná předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, ve svém téměř čtyřicetistránkovém návrhu brojí proti snížení mimořádné valorizace v podmínkách vysoké inflace. Průměrný důchod měl totiž podle standardního mechanismu růst o 1770 korun, místo toho to bylo jen 760 korun. Poslanci tvrdí, že snížení valorizace bylo retroaktivní a narušilo očekávání penzistů.

Vláda ve svém stanovisku zaslaném soudu oponovala, že veřejnost byla dostatečně dopředu seznámena s plánem postupovat cestou omezení mimořádné valorizace. Kvůli odvrácení hospodářských škod tak byla podle kabinetu nutná rychlá reakce. Kdyby vláda valorizaci jednorázově nezkrátila, vzrostly by podle ní výdaje státního rozpočtu na důchody v roce 2023 o dalších 19,4 miliardy korun, což by s sebou neslo v budoucnu další stamiliardové náklady.

Veřejná jednání pléna bývala obvyklá před více než deseti lety hlavně za prvního předsednického období Pavla Rychetského. Takto plénum projednávalo například poplatky ve zdravotnictví. Postupně počet veřejných jednání klesal.

Pokud by se chtěl někdo jednání osobně zúčastnit, musí se dostavit ve středu hned ráno. „Kapacita míst pro veřejnost v jednací síni je 50 osob. Vstup bude umožněn pouze do vyčerpání této kapacity, a to od 7:00. Při příchodu do budovy je nezbytné prokázat se platným dokladem totožnosti,“ zdůraznila mluvčí.

Děda znásilnil vlastní i nevlastní vnučku. Dostal 4 roky a musí se léčit

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám