Hlavní obsah

Ústavní soud ponechal v platnosti zálohy za insolvenční návrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plénum Ústavního soudu (ÚS) nenašlo důvod ke změně insolvenčního zákona, konkrétně jeho části týkající se nutnosti složit při insolvenčním návrhu peněžní zálohu. Tuto povinnost zavedla novela z roku 2017. Od té doby se podle statistik snížil počet šikanózních insolvenčních návrhů, tedy pokusů o poškození firem, na desetinu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu

Článek

Návrh na zrušení části zákona doputoval k ÚS od Nejvyššího soudu. Podle jeho návrhu mohl totiž poplatek znamenat omezení přístupu k soudu. U návrhů proti firmám činí záloha padesát tisíc korun, u právnických nepodnikajících osob a fyzických osob skládají věřitelé zálohu deset tisíc korun.

Kožní lékař včas nepoznal melanom, ÚS dal muži šanci na odškodnění

Domácí

Zákon pamatuje i na výjimky v situaci, kdy je insolvenčním navrhovatelem zaměstnanec nebo bývalý zaměstnanec dlužníka u pracovněprávního nároku, nebo ve chvíli, kdy pohledávka plyne ze spotřebitelské smlouvy.

„Výrazné posílení ochranných prvků zamezujících, respektive odrazujících od podávání šikanózních věřitelských insolvenčních návrhů, jejichž záměrem je zejména poškození jiné osoby na pověsti a důvěryhodnosti už samotnou informací o zahájení insolvenčního řízení, je legitimním cílem napadeného ustanovení,“ vysvětlil rozhodnutí ÚS soudce zpravodaj Jiří Zemánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám