Hlavní obsah

Ústavní činitelé řešili na Hradě zahraniční politiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Pražském hradě se ve středu na pravidelném setkání sešli nejvyšší ústavní činitelé v čele s prezidentem Milošem Zemanem kvůli koordinaci zahraniční politiky státu. Hovořili o nadcházejících evropských volbách, roli Česka v EU

Záznam: Tisková konference Tomáše Petříčka a Jaroslava KuberyVideo: ČTK

 
Článek

Na Hrad zamířil i premiér Andrej Babiš a předsedové obou komor parlamentu Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO). Pozváni byli i ministr zahraničí Tomáš Petříček, vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Politici se shodli, že budoucnost Česka je spojena v EU. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu, které budou pro určování budoucnosti unie klíčové, aktivní, odpovědnou a sjednocující roli.

"Je důležité osekat pravomoci (Evropské) komise a posílit pravomoci (Evropské) rady," shrnul závěry schůzky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Nejvyšší ústavní činitelé v dokumentu podtrhli důležitost strategické agendy, která v červnu nastaví politickou strategii směřování EU na příští roky. "ČR bude prosazovat, aby toto směřování a jeho konkrétní realizace velmi zřetelně zohlednily očekávání, jež občané mají vůči EU, tj. Evropu demokratickou, prosperující a bezpečnou a zároveň otevřenou vůči novým myšlenkám a trendům i silnou v mezinárodním dění," stojí ve výstupu ze schůzky.

Reklama

Výběr článků

Načítám