Hlavní obsah

Ustanovte 22. březen jako Den obětí pandemie, žádá iniciativa po zákonodárcích

Právo, šk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Minuta ticha chce uzákonit 22. březen jako Den obětí pandemie. Právě o tomto datu loni v Česku zemřel první člověk s nemocí covid-19. Ve středu aktivisté předali předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) i předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) návrh na doplnění seznamu památných dní v zákoně o státních svátcích.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Kříže na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

Iniciativa stála za pietními akcemi, kdy se letos 22. března mimo jiné rozezněly po celém Česku zvony kostelů. „Myslím, že samotné údaje o počtu zemřelých v souvislosti s pandemií mají velkou váhu a že to snad volení zástupci občanů vnímají,“ uvedl Petr Pospíchal z Minuty ticha.

Zvoní každé poledne, tentokrát zvonil i za oběti covidu

Koronavirus

„Obyčejní lidé se svými denními starostmi, zasažení těžkými důsledky pandemie, potřebují slyšet také něco jiného než různé obtížně srozumitelné úvahy nebo každodenní politický provoz,“ řekl na dotaz Práva, zda si myslí, že návrh bude mít politickou podporu.

Památný den není dnem pracovního klidu. Zástupci iniciativy by si přáli, aby Den obětí pandemie platil už v příštím kalendářním roce. Pospíchal uvedl, že doufá, že společná připomínka v tu dobu už zahrne všechny oběti pandemie a tato tragická etapa bude za námi.

V únoru zemřelo v ČR o třetinu více lidí, než je obvyklé

Domácí

V Česku dosud zemřelo 27 329 nakažených koronavirem. Denní počty úmrtí v poslední době mírně klesají (údaje bývají doplňovány zpětně, data za poslední dny zanesená v grafu výše mohou ještě doznat výrazných změn).

Po celé republice se 22. března rozezněly zvonyVideo: Právo, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám