Hlavní obsah

V únoru zemřelo v ČR o třetinu více lidí, než je obvyklé

Novinky, ČTK, bož
Praha
Aktualizováno

Počet úmrtí v Česku letos v únoru byl po lednovém rekordu opět mimořádně vysoký. Zemřelo zhruba 13 500 lidí, což přibližně o třetinu překonalo pětiletý průměr množství úmrtí. Oproti lednu ale mrtvých zhruba o 2500 ubylo. Oznámil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Důvody nárůstu úmrtnosti statistici neuvádějí. Přinejmenším tisíce lidí měsíčně nyní umírají po nákaze koronavirem. Podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo v únoru přes 4000 lidí s nemocí covid-19.

Únorový počet zemřelých byl o 36 procent vyšší než průměr za roky 2015 až 2019 pro tento měsíc. Lednový nárůst množství úmrtí byl ale podle statistiků ještě mnohem výraznější, a to o 51 procent nad pětiletým průměrem.

Na Sokolovsku řeší, proč tam uzávěra nezabrala jako v ostatních okresech

Domácí

V únoru byl podle ČSÚ nejvýraznější nárůst množství zemřelých v Karlovarském kraji. Region přišel úmrtími skoro o třikrát více obyvatel, než bývá jinak v únoru běžné.

Nejhůře na tom byly Karlovarský a Královéhradecký kraj

Jak upozornila Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ, v Karlovarském kraji počet počet úmrtí převyšoval pětiletý průměr „o extrémních 168 procent”.

„Konkrétně šlo o 837 zemřelých ve srovnání s 312 za zmiňovaný pětiletý průměr. Vysoký byl přitom počet zemřelých obyvatel Karlovarského kraje již v lednu, kdy rovněž přesáhl dvojnásobek průměrného počtu zemřelých pro daný měsíc,“ dodala Němečková.

Tři okresy patří po delší uzávěře k nejlepším

Domácí

Druhý nejvyšší vzestup únorového počtu zemřelých nad běžnou situaci let 2015 až 2019 zaznamenal Královéhradecký kraj. V únoru tam nadúmrtnost dosahovala 90 procent, v lednu 85 procent.

V Karlovarském kraji leží okresy Cheb a Sokolov, v Královéhradeckém okres Trutnov. Jedná se o tři okresy, kde byla situace nejdramatičtější. Vláda sáhla k jejich uzavření a také tam zpřísnila opatření dříve než ve zbytku republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám