Hlavní obsah

Úspěšnost trasování klesla. Lidé už nejsou tak ochotní zvedat hygienikům telefony

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Oproti minulému týdnu se tento týden snížilo procento úspěšně vytrasovaných pozitivních lidí a jejich kontaktů za 24 hodin z 96 na 84 procent. Hlavní hygienička Jarmila Rážová to vysvětlila tím, že lidé hygienikům neberou telefony. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) klesla „ochota lidí”.

Foto: ČTK

Tisková konference ministra zdravotnictví Jana Blatného (uprostřed), hlavní hygieničky Jarmily Rážové (vlevo) a náměstka Vladimíra Černého

Článek

Minulý pátek si na tiskové konferenci Rážová pochvalovala, že do 24 hodin od hovoru s pozitivní osobou zvládají hygienici natrasovat 95,9 procenta jejich rizikových kontaktů. Na této páteční konferenci už tato souhrnná mezitýdenní čísla tak oslnivá nebyla.

Z nejhoršího jsme venku. Na stupeň tři můžeme ale radši až za týden

Domácí

„Může se zdát, že došlo proti minulému týdnu k určitému poklesu, ale procento vytrasovaných záleží na tom, jak se navolávači jsou schopni dovolat lidem. Hodně záleží na tom, jak lidé berou telefony,” vysvětlila Rážová s tím, že výsledky trasování jsou stále dobré.

Podle nově prezentovaných dat byli hygienici a „navolávači” úspěšní v uplynulém týdnu pouze u 84 procent pozitivních a u jejich rizikových kontaktů úspěšnost činila 76 procent.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) si to vysvětluje tak, že lidé částečně ztratili zájem komunikovat s hygienou. „V posledním týdnu klesá ochota lidí odpovídat na tyto telefonní hovory. Prosím všechny, aby na telefonní hovory odpovídali,” apeloval Blatný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám