Hlavní obsah

Spor o děti české matky trvá, soudy je poslaly zpět do Itálie

Petr Kozelka, Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až k Ústavnímu soudu (ÚS) dospěl spor o děti mezi jejich českou matkou a italským otcem. ÚS, stejně jako předchozí soudy, dospěl k závěru, že devítiletí sourozenci se mají okamžitě vrátit do Itálie, přičemž justice určila podmínky návratu, které otec slíbil zajistit. Jenže matka návrat dětí odkládala, a soud tak nakonec přistoupil k tomu, že děti předal otci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud (ilustrační foto)

Článek

Spor začal poté, co před rokem a půl odjela po rozpadu manželství matka s dětmi z Itálie. České soudy však rozhodly, že obvyklý pobyt dětí je v Itálii, a počínání matky označily za mezinárodní únos. Jejich názor obstál i před ÚS, který navíc upozornil, že názory dětí mohou svědčit o tom, že je matka proti otci štve.

Podle českých rozsudků měly být děti s matkou, jenže jsou dočasně v péči otce
Alessandro Di Paolo, advokát

Podle verdiktu ÚS vyhrocená situace dopadá především na děti, které jsou traumatizovány, nejsou s to vyrovnat se se situací, pociťují bezmoc a ohrožení.

Děti se tak po rozhodnutí nejvyšší instance měly vrátit zpět do Itálie, přičemž soudy otce zavázaly k tomu, aby matce složil částku 15 tisíc eur pro zajištění bydlení a nákladů na výživu, nepokračoval v trestním procesu a zdržel se kroků směřujících k odejmutí dětí z péče matky.

Ústavní soud matku nevyslyšel. Má se vrátit s dětmi do Itálie

Krimi

Jenže matka i po verdiktu ÚS z konce dubna chtěla odjezd dětí oddálit a navrhla, aby nejprve v Česku dokončily třetí třídu.

Soud ovšem o žádném odkladu nechtěl slyšet, a proto nařídil výkon rozhodnutí směřující k předání dětí otci a jejich odjezdu do Itálie.

Proti tomu se matka bránila odvoláním a tvrdila, že intenzivně hledá bydlení i školu v Itálii.

„Soud nevzal v potaz možné následky na psychiku a vývoj dětí, které byly v době posledních dvou let v dominantní a zcela výhradní péči matky, a nezhodnotil ani, jak vážný vliv na děti i matku může mít okamžitý výkon rozhodnutí realizovaný přímým odnětím dětí matce,“ upozorňoval matčin advokát a postěžoval si, že matce české soudy nevěří.

ÚS se ve sporu rodičů o dítě zastal italského otce

Krimi

Soud ale jako důvod odkladu neuznal ani dokončení školní docházky. „Je naopak v nejlepším zájmu dětí, aby se do Itálie vrátily co nejdříve, aby měly možnost dohnat zameškání ve výuce italštiny způsobené neoprávněným zadržením v ČR a mohly od září řádně nastoupit do základní školy v Itálii. Další odklad návratu v konečném důsledku způsobí prodloužení již tak dlouhodobé traumatizace,“ nechtěl čekat soud.

Děti tak putovaly k otci a do Itálie za nimi už sama odjela i matka. A oproti původně stanoveným zárukám situace vypadala najednou jinak. Podle italského advokáta matky Alessandra Di Paoly se některé záruky, které stanovily české soudy, v Itálii nedodržely.

Je postižená, tak nechápe znásilnění? ÚS hodil soudcům verdikt na hlavu

Domácí

„Podle českých rozsudků měly být děti de facto s matkou, jenže jsou dočasně v péči otce a u matky nemohou ani přespat. Tento stav bude trvat nejméně do doby, než se dokončí psychologické vyšetření rodičů i dětí. To bude trvat ještě několik měsíců a do té doby se případ nikam neposune,“ řekl Právu Di Paola, který spolu s kolegou Gabrielem Frascou zastupuje matku v Itálii.

„Otec také podle dohody stáhl trestní oznámení na matku, ale protože se jedná o nezletilé děti, trestní řízení podle italských zákonů trvá dál. Bohužel to jsou věci, které třeba ani české soudy nevědí,“ dodal advokát Di Paola.

Reklama

Výběr článků

Načítám