Hlavní obsah

ÚS: Ruský bankéř Staševskij byl v Česku vězněn nezákonně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý ruský bankéř Ilja Staševskij, jehož vyšetřovatelé v jeho vlasti viní ze zpronevěry asi 231 miliónů dolarů (téměř pět miliard korun), byl v Česku nezákonně vězněn. Ústavní soud dal ve středu částečně zapravdu mužově stížnosti proti letošní čtyřicetidenní vazbě, o které rozhodl Krajský soud v Ostravě a potvrdil ji Vrchní soud v Olomouci.

Článek

Vazba byla zbytečná, navíc ji soud nedostatečně zdůvodnil, omezil tak Staševského osobní svobodu a porušil jeho práva. Muž patrně bude moci žádat odškodné. Staševskij tvrdí, že jeho stíhání v Rusku má politické pozadí.

Cizinecká policie jej zatkla v březnu v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku na základě mezinárodního zatykače. Bankéř, který žil v Česku od roku 1999 a běžně komunikoval s úřady, si tam byl vyřídit úpravu pobytu podle nového azylového zákona. Brány věznice opustil v květnu, Rusko totiž neposlalo v předepsané lhůtě potřebné dokumenty.

Důvodem vazby byla obava z útěku

Jako hlavní důvod vazby soudy uvedly obavu z útěku. V červnu někdejší bankéř získal v Česku po řadě let azyl. Ministerstvo vnitra rozhodnutí odůvodnilo obavou z politizace procesu se Staševským a úrovní dodržování lidských práv v Rusku.

Právě kvůli azylu pak Krajský soud v Ostravě v září odmítl vydat muže do vlasti. Ostravský soud při jednání o vazbě podle Staševského obhájce Tomáše Těmína rozhodoval povrchně, nezkoumal okolnosti případu a málo se zabýval tím, zda je vazba nezbytná.

Rusko viní bankéře z podvodu a zpronevěry peněz

Rusko viní někdejšího šéfa Moskevské inovační banky z podvodu a zpronevěry státních peněz, které byly určeny výrobci stíhaček MiG-29. Sporná transakce se údajně stala v roce 1997. S ředitelem další banky prý peníze převedli na své účty, aby nakoupili pro MiG státní obligace, což neudělali.

Místo toho údajně peníze převedli do bank v různých zemích a v hotovosti je vybrali. Staševskij vše popírá. Kvůli stejnému případu byl zatčen v Rusku už na konci 90. let, kdy si ve vazbě odseděl rok a půl. Vyšetřování ale nepřineslo výsledky a všichni podezřelí byli nakonec propuštěni. Ruská vazba poznamenala mužovo zdraví, nyní je invalidou.

Tvrdí, že byl psychicky i fyzicky týrán a jeho příbuzným vyhrožovali zabitím. Proti vydání Staševského do Ruska se postavily tři organizace na ochranu lidských práv a uprchlíků - Český helsinský výbor, Poradna pro uprchlíky a Amnesty International. Rovněž podle aktivistů je případ vykonstruovaný a muži by v Rusku hrozilo nespravedlivé odsouzení, či dokonce mučení.

Reklama

Související témata:

Související články

Protestují proti vazbě ruského finančníka

Ruský finančník a spisovatel Ilja Staševskij žije v českém exilu už od roku 1999, před měsícem ho ale Krajský soud v Ostravě vzal do vazby kvůli tomu,...

Výběr článků

Načítám