Hlavní obsah

Urputný lídr, vlastenec i ohýbač ústavy. Politici hodnotí Zemana

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek začíná své druhé pětileté období ve funkci prezidenta České republiky. Přečtěte si, jak jeho dosavadní působení v domácí i zahraniční politice hodnotí politici z vedení parlamentních stran. V čem ho oceňují a co jim naopak vadí. Na dotaz Novinkám dosud neodpověděli pouze premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman skládá prezidentský slib v roce 2013

Článek

Zemanovi bývá nejčastěji vytýkána přílišná orientace na Rusko a Čínu v rámci zahraniční politiky i jeho svérázný výklad ústavy směrem k domácí politice. Politici se většinou shodují i na tom, že se mu nepodařilo společnost spojovat, ačkoli sám na začátku svého funkčního období prohlašoval, že tak bude činit. Naopak oceňují jeho politické zkušenosti i to, že vyjížděl za lidmi do krajů.

„S jeho výkonem jsem nebyl spokojen a zejména mi vadila až rozporuplnost se zahraniční politikou, kterou definuje vláda, a odklon od ní,” řekl Novinkám předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V tom se s ním shodují i předsedové STAN, ODS, lidovců a TOP 09. „Čekal bych, že český prezident bude proevropský a bude se orientovat na naše nejbližší sousedy. I zahraničním tiskem je označován jako proruský,” zhodnotil kriticky Zemanovo působení předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Doslova natahoval ústavu na skřipec
Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Na půdě Evropské unie podle něj mohl vystupovat mnohem aktivněji. „Mohl častěji vysvětlovat, proč jsou podle něj kvóty pro přijímání uprchlíků špatné. Užíval to v předvolební kampani, ale reálně toho moc neudělal,” doplňuje Pospíšil.

Předseda STAN Petr Gazdík jeho reprezentaci v zahraničí dokonce označil za „katastrofu”. Lidovci i sociální demokraté naopak ocenili Zemanovo proizraelské směřování.

Výklad ústavy podle svého

Kritiku si vysloužil Zeman i za „tvůrčí” výklad ústavy, který se projevil především ke konci jeho prvního mandátu, a to při vyjednávání o sestavení vlády Andreje Babiše. [celá zpráva]

„Doslova natahoval ústavu na skřipec,” zlobí se předseda Pirátů Bartoš. „Jeho kreativní výklady ústavy jsou pro parlamentní demokracii velmi nebezpečné,” dodal předseda STAN Gazdík.

Politici upozorňují, že neměřil všem stejným metrem. Připomínají například, že po Andreji Babišovi při sestavování vlády nepožadoval záruku většiny 101 poslanců, aby měl zaručenou důvěru ve Sněmovně, zatímco od Bohuslava Sobotky (ČSSD) to v roce 2014 požadoval.

Za přínosné jeho působení nepovažuje ani šéf ODS Petr Fiala, podle něhož více než o politickou stabilitu usiloval o vlastní mocenské zájmy.

Autentický politik, žádný kladeč věnců

Pozitiva naopak nachází předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Vystupoval jako silný a autentický politik, který nenechal nikoho chladným. Žádný ceremoniář a kladeč věnců. Pozitivní bylo zejména jeho rozhodnutí neumožnit pokračování asociální vlády pravice po krizi v roce 2013,” připomíná Chvojka.

Po červencové demisi tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Zeman jmenoval úřednickou vládu Jiřího Rusnoka, která vládla v demisi až do ledna 2014.

Vystupoval jako politický lídr jen určitého proudu a ne člověk, který je symbolem státnosti
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Jeho pětileté období kladně hodnotí i předseda SPD Tomio Okamura. Dařilo se mu podle něj akcentovat témata SPD. „Je to člověk, který hájí naše národní zájmy. Povedlo se mu prosazovat protiimigrační, protiislámské a vlastenecké postoje,” hájil Novinkám politiku Miloše Zemana Okamura.

Nespojoval, ale rozděloval

Téměř všichni napříč politickým spektrem se shodují, že Miloš Zeman společnost rozděloval, ač sliboval, že bude dělat pravý opak, a zlepšení se podle nich neblíží.

„Různě lidi nálepkoval, urážel, a přitom sliboval, že bude prezidentem dolních deseti miliónů, což se bohužel neukázalo jako reálné,” řekl Novinkám šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Vystupoval jako politický lídr jen určitého proudu a ne člověk, který je symbolem státnosti. Třeba těmi výroky o pražské kavárně, která je ta špatná méněcenná, a pak ten solidní, slušný a zdravý venkov,” doplnil Pospíšil.

Podle Fialy vyvolával zbytečné konflikty a relativizoval komunistickou minulost. „Přál bych si, aby jeho druhý mandát byl v těchto ohledech lepší. Zatím to tak ale bohužel nevypadá,” dodal.

Za nevhodné považují i užívání vulgarit a nemístných bonmotů. „Vtipkovat o vraždách novinářů nebo o tom, že by se měli střílet, se ukázalo v této vypjaté době jako ne úplně nejlepší řešení,” zmínil Bělobrádek.

Trpělivý, pracovitý a urputný

Šéf pirátů Bartoš nicméně doplnil, že i přes všechny výhrady je Miloš Zeman zkušený politik a stratég. „Je trpělivý, pracovitý, urputný. Tyto vlastnosti bych u někoho, kdo koná dobro, hodnotil kladně. Myslím, že do svého prezidentování hluboce otiskl i svůj charakter a třeba i křivdy z minulosti,” míní Bartoš.

Že by Zemanovo druhé volební období bylo něčím zásadně jiné, se politici nedomnívají. „Očekávám, že bude stále stejný a že bude pokračovat v cestách do regionů, což bych byl velmi rád,” dodal Chvojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám