Hlavní obsah

Urban: neprojde-li reforma, vláda nejspíš padne

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jestliže se této vládě již koncem července nepodaří získat ve Sněmovně dost hlasů pro schválení reformy veřejných financí, je pravděpodobný její pád a hledání jiných koalic, nebo také předčasné volby.

Foto: Vratislav Konečný

Eiffelovka v moderním pojetí - Tour Montparnasse

Článek

Na dotaz Práva na včerejší tiskové konferenci ČSSD to připustil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Ten je jedním z nejbližších spolupracovníků prvního místopředsedy vlády a soc. dem. Stanislava Grosse. O tom se v politických kruzích spekuluje jako o možném premiérovi případné nové vlády tzv. duhové koalice všech parlamentních stran bez KSČM.

"Prubířským kamenem této koalice je reforma veřejných financí. Pokud se této koalici podaří prosadit reformní zákony ve Sněmovně, podaří se schválit státní rozpočet na rok 2004, prokáže tím jasně svou životaschopnost a pak považuji veškeré úvahy o jiném uspořádání za pouze teoretické. Pokud by se nepodařilo tento proces dobře zvládnout, nastane samozřejmě chvíle pro úvahy, jak uspořádat politickou scénu," prohlásil Urban.

Na dotaz, zda jako pravděpodobnější by pak viděl předčasné volby nebo sestavení jiné vlády, odpověděl: "Obě varianty jsou možné a záleží na vůli politických stran a jejich představitelů."

V soc. dem. nezavrhují případné vládní změny

Diskusi o případných vládních změnách odstartoval tuto středu šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš, který na předsednictvu soc. dem. navrhl premiérovi a předsedovi ČSSD Vladimíru Špidlovi, aby po referendu o vstupu Česka do EU provedl hodnocení práce jednotlivých ministrů po roce činnosti a následně rekonstrukci vlády. Podle Dolejše by soc. dem. měla dostat důležitá ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí, která nyní mají koaliční partneři.

Karlovarský krajský šéf soc. dem. Jakub Pánik Právu k Dolejšovu návrhu řekl: "Nápad je to skvělý. Ale koaličním partnerům by se to nelíbilo, proto v téhle chvíli není tento nápad uskutečnitelný. Jiná situace může být, když začnou problémy kolem rozpočtu. Rozhodující bude podzim."

Pražský poslanec Miroslav Svoboda míní: "Rekonstrukci vlády bych přivítal, ale záleží na dohodě s koaličními partnery." Po odchodu Pavla Rychetského na Ústavní soud by ministerstvo spravedlnosti mohl podle Svobody rošádou obsadit koaliční partner.

Poslanec a šéf pardubické krajské organizace Miroslav Váňa uvedl, že v zásadě by se promyšlené rekonstrukci vlády nebránil a v určitých ohledech by ji i přivítal. "Na druhou stranu tyto věci má v kompetenci premiér. Nevím, jaké jsou manévrovací prostory k otevření diskuse k obměně vlády. Ale ministerstva životního prostředí, dopravy a pro místní rozvoj by soc. dem. daleko více prospěla než současné rozložení resortů," dodal.

"Byl by to konec koalice"

Jiné hlasy v ČSSD případné rekonstrukci vlády příliš nepřejí. Poslanec Michal Kraus Právu řekl: "Taková rekonstrukce vlády by s největší pravděpodobností znamenala konec

koalice. Není mi jasné, kdo potom prohlasuje reformní zákony, kdo schválí rozpočet."

Šéf moravskoslezské soc. dem. a člen celostátního předsednictva Petr Vícha uvedl, že hlavním cílem soc. dem. je stabilizovat situaci. "Takže trochu mě to překvapuje, jestli něco takového padlo."

Poslanec a bývalý vládní tiskový mluvčí za premiéra Miloše Zemana Libor Rouček Právu řekl: "Po zkušenostech s prací ve vládě bych to nechal na premiérovi."

Šéf plzeňské krajské ČSSD Václav Šlajs zapochyboval: "Je to velmi předčasné. Nevylučuji to, ale už to, že se to zvedá před referendem do EU, považuji za nešťastné."

Související témata:

Výběr článků

Načítám