Hlavní obsah

Úřady jednaly o Michalákových, Češi vytýkali Norům, že chlapce neučí češtinu

Novinky, jas

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD)jednal v těchto dnech v Norsku o případu bratrů Michalákových, kteří byli v roce 2011 odebráni české matce. Češi poukazovali na to, že norská strana neprokázala, že pracuje s biologickou rodinou dětí, aby se do ní mohly vrátit. Chlapci také nemají dostatečnou výuku češtiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán

Článek

Česká strana usiluje o jednání, kterého by se mohli účastnit jak oba rodiče chlapců, jejich právní zástupci, norský Barnevernet i zástupce ČR, informoval ve čtvrtek mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

„Čas chlapcům ubíhá mnohem rychleji než nám dospělým. Věřím, že obrovský tlak, který Česká republika na Norsko vyvíjí, naplní sledovaný cíl, tedy spravedlivé posouzení případu v duchu nejlepšího zájmu obou dětí,“ uvedl ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán.

Úřad poukazuje na velkou autonomii Barnevernetu, jeho činnost chce nechat přezkoumat krajskou komisí a případně i soudem. Zatímco Barnevernet prosazuje omezení rodičovských práv a směřuje k adopci jednoho z chlapců, rodiče s adopcí nesouhlasí.

„Česká strana při jednání vytkla norské, že dosud důvěryhodně neprokázala, zda a jak pracovala s biologickou rodinou po odebrání chlapců tak, aby se do ní mohli vrátit,” připomněl Habáň. Češi rovněž poukazují na to, že Barnevernet se dostatečně nevěnuje tomu, aby měli chlapci zajištěnou výuku českého jazyka. To ostatně uznala i norská strana.

Bratři Michalákovi
Dnes desetiletý Denis a šestiletý David vyrůstají v norských pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla. Norská sociální služba navrhla zbavit Michalákovou rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se proti tomu ohradil. Na nedávném jednání norská strana totiž ujistila, že adopce zatím nepřichází v úvahu.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám