Hlavní obsah

Kauza Michalákových mě jako otce nenechává lhostejným, napsal Zeman norskému králi Haraldovi

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se dopisem obrátil na norského krále Haralda V., aby se zasadil o řešení kauzy bratrů Michalákových. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident krále upozornil, že případ chlapců, kteří byli odebráni rodině kvůli podezření ze zneužívání, poškozuje vztahy obou zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

Ovčáček připomněl, že se Zeman v únoru na Pražském hradě setkal s norskou velvyslankyní v ČR Siri Ellen Sletnerovou a vyjádřil tehdy nesouhlas s postupem norských úřadů.

Situace se podle něj od té doby ale ještě více zdramatizovala a norský úřad na ochranu dětí (Barnervernet) zvažuje, že Evu Michalákovou plně zbaví jejích rodičovských práv, protože svůj případ doma medializovala. Proto se Zeman přímo obrátil na norského krále.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V listu pan prezident upozornil, že případ paní Michalákové rezonuje velmi silně českou veřejností a dlouhodobě narušuje jak česko-norské vztahy, tak dosud bezchybný obraz Norska v České republice," tlumočil Ovčáček prezidentovo sdělení norskému monarchovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

„Paní Michaláková se těší masové podpoře českých občanů a ani mě jako otce od rodiny nenechává její osud lhostejný. Medializaci případu ze strany paní Michalákové, kterou Barnervernet interpretuje jako neschopnost odhlédnout od svých pocitů a potřeb, vnímám spíše jako zoufalý krok zoufalé matky, která se v nejhlubší beznaději rozhodla zavolat o pomoc," citoval mluvčí z dopisu prezidenta. Zeman má dvě dospělé děti, syna Davida a dceru Kateřinu.

Zeman apeluje na zohlednění zájmu dětí

Krále Haralda V. Zeman chce upozornit na případ i na to, že Michaláková s přibývajícím časem ztrácí rodičovskou vazbu na své syny.

„Byl bych Vám velmi zavázán, kdybyste se ze své pozice a v rámci svých pravomocí a možností zasadil o rychlé a objektivní řešení s ohledem na zájmy dětí," vyzval český prezident norského krále.

Norská sociální služba odebrala Michalákovým děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie sice případ odložila a žádné obvinění nepadlo, ale norský soud považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil.

Dnes desetiletý Denis a šestiletý David vyrůstají v norských pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla. Norská sociální služba navrhla zbavit Michalákovou rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se proti tomu ohradil. Na nedávném jednání norská strana totiž ujistila, že adopce nepřichází v úvahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám