Hlavní obsah

Unionisté se obávají, že zaniknou

Novinky, Lukáš Bek, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Těžké časy nyní prožívá nejmenší vládní strana Unie svobody-DEU. Volební prognózy ji totiž posunuly do politického suterénu. Naposledy agentura TNS-Factum konstatovala, že by unionistům dalo hlas jen 2,3 procenta občanů. Pro vstup do Sněmovny je nicméně nutné mít alespoň pět procent příznivců.

Foto: Josef Sekyra

moderní učební pomůcky

Článek

Unionistům vadí i to, že úspěšnější je už také Sdružení nezávislých, které by volilo 4,4 procenta lidí. Další propad by mohl unii odříznout od státních dotací, což by byl poslední hřebíček do rakve. Na příspěvky má totiž nárok pouze ta strana, která získá více než 1,5 procenta voličů.

Majzlík: hrozí nám vymazání

Kriticky hodnotí situaci například šéf platformy DEU Ratibor Majzlík, kterému smlouva o integraci zaručuje místopředsednické křeslo. Jak řekl Právu, straně uškodí, pokud setrvá ve Špidlově vládě i po červnovém referendu o vstupu země do Evropské unie.

"Jsme pravicová strana a naše místo není v socialistické vládě," prohlásil Majzlík. "Pokud v ní jsme, musí to mít smysl, který prospěje ČR. V této chvíli naše role začíná pomalu končit," uvedl Majzlík a poznamenal: "Unie může být za těchto okolností z politické scény vymazána." Majzlík je přesvědčen, že unii může zachránit nejen odchod z vlády, ale také spolupráce či spojení s ostatními menšími pravicovými stranami.

Ani šéfovi US-DEU a vicepremiérovi Petrovi Marešovi není do smíchu. "Když vidím preference, pochopitelně neskáču radostí... Tím, že jsme vstoupili do vlády, jsme do jisté míry spojili svoji popularitu s úspěšností vlády. Ta se bohužel poslední dva měsíce prezentovala spíše spory nežli efektivními kroky," řekl Právu. Není to podle něj ale osudová záležitost.

Podle Mareše není odchod z vlády aktuální

Podle Mareše by odchod z vlády byl na pořadu dne jen tehdy, kdyby se ukázalo, že unie není schopna ve vládě nic prosadit. Spolupráci s pravicovými stranami se nebrání, ale upozorňuje, že jsou důležitější věci: "Nemyslím si, že bychom nyní měli napnout síly k integraci. Důvěryhodný partner pro integraci budeme ve chvíli, kdy budeme partnerem pevně zakotveným v parlamentní části naší politiky."

"Vždycky, když vyjdou preference, jsme skleslí," řekl ČTK místopředseda unie Jan Hadrava. Věří, že nikoli silácká slova a gesta, ale postupné kroky mohou stranu zase postavit na nohy. US-DEU je podle něj nyní ve vládě s převahou ČSSD důraznější, ale nikoli za každou cenu. "Neustupujeme hned a stojíme si za svým, ale zase nejsme fanatici," soudí Hadrava.

Podle šéfa poslaneckého klubu US-DEU Karla Kühnla se na nízkých preferencích strany podepsala nenaplněná očekávání občanů z vládní koalice. "Malá akceschopnost vlády vytváří negativní pohled na vládu," řekl Právu Kühnl s tím, že vláda například stále nebyla schopna připravit reformu veřejných financí.

Lidovci to vidí s vládou černě

Někteří lidovci v kuloárech tvrdí, že postupný pád unie může poznamenat křehkou vládní koalici. Obávají se, aby někteří unionisté neměli tendenci opustit potápějící se loď. "Co když začnou poslanci unie uvažovat o změně stranického dresu? Logicky se nabízí přechod k ODS," řekl Právu jeden z lidovců.

Šéf klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř je však přesvědčen, že rozhodující je počet poslanců a ten se i přes nízké preference drží. "Unie svobody má stále stejný počet poslanců ve Sněmovně a to je pro fungování vlády podstatné," řekl Právu.

"Abych byl úplně upřímný, příliš optimisticky to nevidím," zhodnotil unii předseda poslanců ČSSD Petr Ibl. Zatím ale podle svých slov nemá žádné indicie, že by některý z poslanců unie koketoval s myšlenkou opustit stranu.

ODS už unii nepovažuje za konkurenci. "Při jakýchkoli nových volbách by tato strana již s největší pravděpodobností zmizela z parlamentu," řekl Právu první místopředseda ODS Jan Zahradil. Domnívá se, že "ministři za US budou cítit daleko větší příchylnost k této vládě, protože je to vlastně jediná možnost a poslední šance, jak se udržet alespoň v nějakých pozicích".

Kolik lidí by volilo unii
Volby4.12.0229.1.035.3.039.4.03
14,3% (Koalice)3,9 %4,3 %4,7 %2,3 %

Reklama

Výběr článků

Načítám