Hlavní obsah

Unikátní objev archeologů na Mostecku: Podívejte se na šest tisíc let staré kosti

Novinky, ČTK, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

V předpolí lomu Vršany na Mostecku se podařilo archeologům objevit unikátní nález v podobě dvou hrobů z pozdní doby kamenné. Kromě keramiky, nářadí nebo šperků se dochovaly i šest tisíc let staré kosti, a to muže a ženy. Podívejte se na video.

Archeologové na Mostecku učinili unikátní objev. Podívejte se na šest tisíc let staré kostiVideo: Novinky

 
Článek

V této oblasti archeologové provádějí záchranný výzkum v souvislosti s přípravou území na těžbu uhlí. Nacházejí tu artefakty z různých dob již od roku 2013, nicméně tentokrát mají z nálezu nebývalou radost.

Kosti a předměty

„Na konci roku jsme našli nálezy související spíše s funerální složkou života našich předků, jedná se o pozůstatky kosterních hrobů z pozdní doby kamenné neboli eneolitu, čtyři tisíce let před Kristem, konkrétně to byli nositelé kultury šňůrové keramiky,“ přiblížil nález Martin Volf, archeolog z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech.

Jsou to nejstarší kosterní pozůstatky, které byly na Mostecku před zahájením těžby nalezeny.

Kosterní pozůstatky i předměty byly podle něj z hrobů co nejšetrněji vyzvednuty a předány k dalšímu zkoumání. Zatím archeologové podle polohy kostí a milodarů nacházejících se v hrobech předběžně určili, že jde o ženu a muže. Žena měla v hrobě keramické nádoby a šperky, ozdoby z lastur. Muž měl při sobě kamenné nástroje.

Foto: archiv ÚAPPSZČ

Hrob ženy, u níž se kromě keramiky našel i náhrdelník z lastur.

Těžba

V prostoru lomu Vršany a šachet kolem Mostu jde o poměrně významný a zajímavý nález. Jsou to nejstarší kosterní pozůstatky, které byly na Mostecku při archeologických průzkumech před zahájením těžby nalezeny.

Právě díky těžbě se archeologické průzkumy na Mostecku provádějí intenzivněji a častěji než jinde. Dávné pohřebiště objevené při přípravě území před další těžbou je již několikátým nálezem archeologického týmu, který pro zdejší těžaře, společnost Vršanská uhelná pracuje od roku 2014.

Foto: Novinky

Šest tisíc let staré kosti našli archeologové na Mostecku.

„Záchranný archeologický výzkum je ze zákona povinný a také je to jedna z podmínek k povolení hornické činnosti pro Vršanskou uhelnou,“ vysvětlil důvody činnosti archeologů David Lancinger, vedoucí odborného útvaru Sev.en Energy.

Nálezy z pozdějších dob

V uplynulých letech zde odhalil pozůstatky pravěkého osídlení především z doby železné. Typickým zástupcem takového osídlení jsou takzvané polozemnice, částečně zahloubené objekty, které obývali Keltové, případně Germáni.

Nejvíce artefaktů bylo nalezeno v hrobě bohatého obchodníka z období 800 let před Kristem. Nedaleko hrobů, které byly odkryty nyní, jsou také pozůstatky osídlení na břehu rybníka nebo bažiny, které tu byly před dávnými věky. Díky nálezům mohou archeologové mapovat postup osídlení na Mostecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám