Hlavní obsah

UNICEF hledá děti z dobových fotografií z poválečného Československa

Bezprostředně po druhé světové válce patřilo Československo k zemím, kde UNRRA – na kterou v roce 1946 navázal UNICEF – pomáhala potřebným dětem. Česká pobočka UNICEF se proto obrací s prosbou na pamětníky a širokou veřejnost, aby pomohli doplnit počátky historie této humanitární organizace o českou stopu. Dětský fond OSN UNICEF letos slaví 75 let své existence.

Foto: archiv UNICEF

Slezská Ostrava, 1945: hodina psaní v provizorní školní třídě v prvních dnech po skončení války.

Článek

„Dobu před 75 lety dnes mnozí vnímají jen jako soubor černobílých fotografií v učebnicích dějepisu. Vzpomínky lidí, kteří mohou vyprávět o hrůzách války a významu humanitární pomoci pro dětské životy, nám ale připomínají, že od strádání a nedostatku nás nedělí ani příliš dlouhá doba, ani velké vzdálenosti,“ uvedla ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.

Foto: archiv UNICEF

Letiště Praha Ruzyně, 1946: Vykládka 60 tisíc vajec k líhnutí a sušeného mléka.

„V ústředí UNICEF v New Yorku se z prvních let práce v Československu dochovaly čtyři fotografie. Rádi bychom nalezli a identifikovali tehdejší děti, které tyto fotografie zachycují, a poznali jejich příběhy. Věříme, že se nám oni nebo jejich příbuzní přihlásí a pomůžou nám zmapovat počátky činnosti UNICEF u nás.“

UNICEF je možno kontaktovat e-mailem na unicef@unicef.cz, telefonicky na čísle 255 711 824 nebo poštou na adrese Rytířská 539/31, 110 00 Praha 1.

Další pomoc po tornádu: Děti mohou jet zdarma na tábor, aby rodiče měli čas na odklízení škod

Domácí

Své vzpomínky mohou poslat také pamětníci poválečné pomoci UNICEF, kteří nejsou na historických fotografiích zachyceni. Nejzajímavější příběhy budou zveřejněny na webu unicef.cz a poskytnuty do centrály UNICEF v New Yorku.

V Česku působí 30 let

UNICEF působí v České republice trvale od roku 1991, spojení s organizací však existovalo i v předchozích dekádách, kdy se v prodejnách nakladatelství Albatros prodávaly pohlednice a blahopřání s logem UNICEF.

Na počátku tohoto nápadu přitom stála kresba tehdy sedmileté Jitky Samkové z Rudolfova v jižních Čechách, která pod vedením učitele Josefa Bartušky nakreslila jako poděkování za potravinovou pomoc UNICEF obrázek dětí tančících kolem májky.

V krizových oblastech vyrůstá generace analfabetů

Zahraniční

Jejímu učiteli se dětská kresba natolik líbila, že ji poslal do ústředí UNICEF ve Vídni, odkud se se potom dostala až do světové centrály v New Yorku. V říjnu 1949 byla pohlednice s obrázkem Jitky poprvé vydána v nákladu čtyř tisíc kusů. Obrázek z Československa tak stál na počátku desítek milionů prodaných blahopřání, která pomohla zajistit výživu, léky nebo školní pomůcky dětem po celém světě.

Pro UNICEF je příběh první pohlednice z Rudolfova především příběhem o tom, že i zdánlivě drobné gesto může nastartovat velké věci. UNICEF (Dětský fond OSN) už 75 let pomáhá strádajícím dětem po celém světě zajistit pitnou vodu, výživnou stravu, základní léky a očkování, ochranu před násilím a možnost chodit do školy a uniknout tak chudobě.

V roce 2020 UNICEF zajistil přístup ke vzdělání pro 48 milionů dětí, vyléčil z těžké akutní podvýživy 5 milionů dětí a zajistil přístup k nezávadné pitné vodě pro 17 milionů lidí. V reakci na pandemii UNICEF dodal 2,6 milionu osobních ochranných pomůcek pro zdravotníky, podpořil 301 milionů dětí v distančním vzdělávání a oslovil 3 miliardy lidí v rámci osvěty o prevenci šíření nemoci covid-19.

Bité děti se pomoci dovolají málokdy

Domácí

„Mnozí z těch, jimž se v prvních letech života dostalo pomoci UNRRA a UNICEF, dnes sami pomáhají zachraňovat dětské životy ve válečných oblastech a v nejchudších zemích světa. Podpory našich českých příznivců si nesmírně vážíme,“ dodává Pavla Gomba.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků. Na programy pomoci dětem jde 88,3 % všech získaných prostředků.

Reklama

Výběr článků

Načítám