Hlavní obsah

Umělec má mít možnost vyjádřit svůj názor, tepe polské politiky Lipavský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský prohlásil, že umělec má mít ve svých dílech právo na vyjádření svého názoru. Reagoval tak na četnou kritiku polských politiků, například na předsedu polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslava Kaczyńského, který film Hranice režisérky Agnieszky Hollandové označil za „ostudný a odpudivý paskvil“.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Článek

„Myslím si, že umělec má mít možnost vyjádřit svůj názor,“ řekl Lipavský Novinkám na pondělní tiskové konferenci.

„Nemyslím si, že by ten film (Hranice) nějak vybočoval z platných zákonů. Vyjadřuje názor, který se někomu nemusí líbit. Zároveň bych si přál, aby i kritika, která zaznívá nazpět, měla určitou formu,“ uvedl dále na adresu polských politiků.

„Svoboda projevu je základním pilířem demokratické společnosti a Evropské unie,“ napsal Lipavský již dříve na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

PRVNÍ DOJMY: Hranice Agnieszky Hollandové drásají emoce i svědomí

Kultura

Šéf polské strany PiS Kaczyński navíc uvedl, že pro Hollandovou je příznačná „nenávist k vlastní zemi“ a že její „paskvil“ uráží muže a ženy v polských uniformách, kteří brání hranice vlasti.

Příznivce filmu navíc označil za podporovatele ruského diktátora Vladimira Putina a běloruského diktátora Alexandra Lukašenka.

„Každý, kdo neodsoudí tento film, se ocitá na protipolské straně,“ prohlásil Kaczyński.

Kromě Kaczyńského se do filmu obul i polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, který snímek označil za „nacistickou propagandu“, čímž významně podpořil nenávistné útoky, k nimž patří i hrozby fyzickou likvidací režisérky.

Kvůli nim byla navíc Hollandová donucena si najmout ochranku, aby ji chránila 24 hodin denně.

Snímek, který vznikal v české koprodukci, připomíná dramatické osudy uprchlíků na polsko-běloruské hranici, kteří se snažili dostat k lepšímu životu v Evropské unii.

Tuto migrační krizi přitom zobrazuje ze čtyř hledisek: migrantů, pohraničníka, aktivistů a místní obyvatelky.

Film Hranice získal i spoustu chvály

Jak uvedla sama Hollandová, na středeční premiéru, jež se konala ve Varšavě, přišla spousta lidí, kteří tvůrcům vyjádřili podporu.

Vyjádřit tam podle ní měli i způsob, jakým je tento snímek otřásl. „To mi dává obrovské uspokojení, protože je dnes těžké natočit film, který něco znamená,“ řekla filmařka.

Začátkem září získal film Hranice Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách.

Kaczyński označil Hranici za paskvil, Hollandová má tělesnou stráž

Zahraniční

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám