Hlavní obsah

Rakušan žádá Ukrajinu, aby její policie prověřila příjezdy Romů

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce po svém ukrajinském protějšku Denysi Monastyrském, aby nechal tamní policií prověřit podezření o možném organizovaném zločinu v souvislosti s příjezdy romských uprchlíků ze Zakarpatské oblasti. Po úterním jednání obou šéfů resortu vnitra to sdělila mluvčí českého ministerstva Klára Dlubalová.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Rakušan.

Článek

„Požádal jsem ukrajinského ministra vnitra, zda by se mohla ukrajinská policie věnovat podezření z organizovaného zločinu v Zakarpatské oblasti, odkud jsou lidé možná organizovaně vypravováni za hranice EU s vidinou výhod, které u nás nemají právo získat,“ uvedl Rakušan.

Vláda chce nouzový stav další měsíc

Domácí

Ukrajinský ministr vzal podle něj toto upozornění velmi vážně a přislíbil, že se tomuto problému bude policie, i přes nelehkou dobu, věnovat. Stovky romských uprchlíků zamířily v posledních týdnech z Ukrajiny do Česka, především do Prahy, aby zde zakotvily a také získaly finanční humanitární dávku.

Jenže řada z nich má kromě ukrajinského také maďarské občanství, a tudíž ztrácí právo na tuto peněžní pomoc. O tu by měli Romové požádat právě v Maďarsku. Na to, jak dopadne prověřování jejich možného dvojího občanství, čekají stovky romských uprchlíků ve stanovém městečku v pražské Troji a především na pražském hlavním nádraží.

Řešili také válečné zločiny

Český a ukrajinský ministr vnitra také hovořili o vyšetřování mezinárodních válečných zločinů pomocí mezinárodních vyšetřovacích týmů, na kterých se budou podílet i čeští policisté.

Praha volá po přerozdělení uprchlíků

Domácí

Česko též přislíbilo pomoc s obnovou Ukrajiny s tím, že mimo jiné podpoří i aktivity vedoucí k odminování území.

„Přestože jsme 350 tisícům Ukrajinců udělili dočasnou ochranu, nezaznamenali jsme nárůst kriminality. Je evidentní, že k nám tito lidé přicházejí především z důvodu pomoci, a nikoliv kvůli ekonomickým výhodám,“ doplnil Rakušan a pozval do Prahy ukrajinského ministra na neformální radu ministrů, která se uskuteční v červenci v rámci českého předsednictví EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám