Hlavní obsah

Ukrajinský dělník v Česku: Doma už nejde koupit benzín ani vybrat peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím vyčkávají, jak se situace na Ukrajině dál vyvine. Snaží se i nadále vydělávat potřebné peníze svým rodinám, které zanechali na východ od slovenských hranic, ale zároveň mají stále větší obavy o bezpečí svých nejbližších. Tisíce ukrajinských dělníků pracujících v Česku nyní zvažují, co dál. Rodina je pro ně svatá.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinci v provizorním krytu ve sklepních prostorech domu v Kyjevě

Článek

„Mám doma ženu a dva syny, třináct a šestnáct let. Mám o ně velký strach. Volali mi teď, že je moc špatná situace. Už nejde koupit benzín, ani vybrat peníze z bankomatů. Podle informací, které máme od dalších, už střely dopadají i do vnitrozemí, například na letiště v Kyjevě nebo údajně i ve Lvově. Tato informace se šíří na Ukrajině mezi lidmi, nevím, jestli je pravdivá, ale je to hrůza,“ přibližuje Právu čtyřiačtyřicetiletý Roman S., který už roky legálně pracuje spolu s dalšími kamarády z Ukrajiny na východní Moravě.

Vývoj z posledních dnů jej nenechává klidným, i když jeho rodina nežije ve větším městě, ale na vesnici mezi Lvovem a Kyjevem. „Kyjev je od nás asi čtyři sta kilometrů. Lvov asi sto. Rodinu mám v Ternopilské oblasti. Sto kilometrů od nás ale vede ropovod. Asi i tam Rusové zamíří. Nevím, co z toho bude, ale určitě nic dobrého,“ krčí rameny Roman. V Česku již pracuje delší dobu ve stavebnictví.

Strach o své blízké

On i jeho kolegové jsou jak na trní. A čekají, co bude dál. „Už teď je to špatné. Ale když se bude stav v naší zemi dál zhoršovat, musíme se sbalit a odjet. Každý máme doma rodinu, máme o své blízké strach. Musíme je ochránit. Moji kluci jsou na armádu ještě mladí. Pokud bude třeba, půjdu bojovat já. Musím zajistit bezpečí rodiny,“ říká Roman S.

Volání mezi Českem a Ukrajinou je zadarmo. Válka zvýšila počet hovorů o 900 procent

Mobil

I když jeho žena a děti žijí v menší vesnici, i tak přemýšlí coby otec rodiny nad možným nebezpečím ze strany Ruska. „Kdyby žena s dětmi žila ve městě, ty obavy o jejich bezpečí by byly ještě mnohem větší. Nemáme kolem nás na vesnici nic, na co by se Rusové měli zaměřit. Ale kdoví, co z Putina vyleze,“ není si už ničím jistý.

S ženou i chlapci si pravidelně volá. Za telefonáty je rád. A nedokáže si představit, že by se domů nedovolal. „Uvidíme, co bude dál. Když bude stav v naší zemi stále horší, mám tady auto, sednu a okamžitě odjedu domů. Ale zatím ještě chvíli vyčkáme,“ podotýká Roman S.

Ukrajina je začátek, bude chtít do Evropy

S dalšími kamarády řeší, jak to bude vypadat při přejezdu přes hranice do Ukrajiny. „Čekáme, že problémy na hranicích budou. Vláda ohlásila válečný stav, možná hranice zavřou. Míří teď k hranicím náš kamarád, jsme v kontaktu a řekne nám, jak to vypadá,“ vysvětluje Roman S.

Rusové míří na Kyjev. Postup jsme zastavili, tvrdí Ukrajinci

Evropa

Stejně jako další jeho kolegové si myslí, že když už vtrhl ruský prezident Putin s vojskem do Ukrajiny, nezastaví se jen při ní. „Bude chtít i do Evropy. Ukrajinou jen začne,“ myslí si.

Zároveň má obavy, aby západní země Rusku nakonec neobětovaly celou Ukrajinu. „Aby to nakonec nedopadlo jak před druhou světovou válkou s Československem. Co my zmůžeme proti Rusku? Jsme malý národ. Ale budeme se bránit,“ dodává na závěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám